Vesti

Prva javna ponuda municipalnih obveznica

Građani Srbije konačno će moći da ulažu novac u novi vid štednje- municipalne obveznice su novi finansijski instrument koji je mnogo konkurentniji od klasičnih oblika štednje


Prvi put u Srbiji obveznice jedne lokalne samouprave moći će da otkupe sva domaća i strana, pravna i fizička lica. Ovo znači da će i građani konačno moći da ulažu svoju štednju u novi finansijski instrument koji je više nego konkurentan klasičnoj štednji u bankama.

Promocija prve javne ponude municipalnih obveznica u Srbiji će biti održana 26. novembra 2014. godine (sreda) sa početkom u 10.00 časova, u Hotelu Hajat. 

Gradonačelnik Šapca će sa svojim saradnicima predstaviti Grad Šabac kao emitenta i osnovne karakteristike obveznica. Municipalne obveznice grada Šapca moći će da se otkupe u filijalama Banke Inteze kao izabranog pokrovitelja emisije.

Sasvim novo poglavlje u razvoju tržišta kapitala i lokalnih samouprava

Emisija i otkup ovog tipa obveznica otvara veliki broj mogućnosti za početak jednog potpuno novog poglavlja u našoj zemlji kada je reč o razvoju tržišta kapitala. Municipalne obveznice, koje nose atraktivne kamate, omogućavaju građanima da štedeći zarađuju, ali i da utiču na razvoj svojih sredina. Gradovi i opštine sa druge strane dobijaju priliku da novac od prodaje obveznica ulože u komunalnu infrastrukturu i unaprede kvalitet života svojih građana.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) kroz program EU Exchange 4, koji finansira Evropska unija a koji sprovodi SKGO, pružila je podršku celom procesu pripreme prvih emisija municipalnih obveznica u Srbiji javnom ponudom.