Vesti

Predstavljene obveznice grada Šapca

Grad Šabac biće prvi grad u Srbiji koji će započeti emisiju municipalnih obveznica javnom ponudom kako bi na povoljniji način prikupio finansijska sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata, saopšteno je 26. novembra na predstavljanju prve javne ponude municipalnih obveznica u Srbiji u hotelu Hajat.

Prvi put u Srbiji obveznice jedne lokalne samouprave moći će da otkupe sva domaća i strana, pravna i fizička lica, a grad Šabac će to učiniti uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Banke Inteza kao izabranog pokrovitelja. Šabac je prvi grad u Srbiji koji emituje obveznice za tržište, jer je do sada to bila praksa za poznatog kupca, a zahvaljujući tome biće nastavljena rekonstrukcija i dogradnja zatvorenog bazena.

Pomoćnik generalnog sekretara SKGO zadužen za finansije Aleksandar Bućić rekao je da će svi zainteresovani, bilo da su to građani Srbije ili drugih zemalja, fizicka ili pravna lica, moći da upišu municipalne obveznice. On je objasnio da kod ovog tipa obveznica nema poreza na prihode od kamate, kao što je to kod slučaj kod štednje, a vrednost jedne obveznice je 10.000 dinara. Bućić je rekao da je kamatna stopa značajno viša nego što je to slučaj kod kamate na štednju jer kamata koju je sada moguće dobiti je ispod dva odsto, a obveznice Grada Šapca će biti šest. Bućić je dodao da je Šabac prva lokalna samouprava koja će na taj način prikupiti finansijska sredstva za svoje projekte, a da će sledeće godine to učiniti i opština Stara Pazova.

Kako je objasnio sve do sada emitovane obveznice, kao i obveznice grada Šapca rezultat su podrške koju EU pruža Srbiji kroz IPA fondove. Inače, priprema obveznica realizovana je kroz program EU Exchange 4 koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Na predstavljanju je rečeno da lokalne samouprave na ovaj način mogu da se zaduže samo za kapitalne investicije, a građani će štednjom i zaradom na kamati poboljšati situaciju u lokalnoj infrastrukturi. Upis obveznica Grada Šapca počinje 4. decembra.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić istakao je da se od 2010. godine radi na tome da se gradovi i opštine informišu i uključe u ovaj vid posla, odnosno da postanu emitenti obveznica i da je dobro što je to počelo da daje rezultate.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović rekao je da je ukupna vrednost emisije obveznica grada Šapca 400 miliona dinara, da su hartije emitovane sa rokom dospeća od sedam godina, sa kamatom od šest odsto godišnje.

Reč je o dinarskim akcijama indeksiranim u evrima, dodao je, a sa isplatom kamata krenuće se u jednakim vremenskim intervalima.

"Reč je o prinosu koji je u ovom trenutku veći od onog što možete da dobijete u bankama ili od onog što možete da dobijete ulažući u neke druge instrumente kao što su obveznice stare devizne štednje ili državne obveznice i rekao bih da je ovo jedna dobra investicija", rekao je Ćirović.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da očekuje da će u narednih nekoliko nedelja biti prikupljeno dovoljno novca za nastavak radova na rekonstrukciji bazena. Planovi na koje će se grad usmeriti u narednom periodu su popusti za one koji ulažu u preradu mesa i mleka, kao i ulaganje u ruralni razvoj i oblast energetske efikasnosti, dodao je on.

Predstavnica Banke Inteze Ljiljana Zipovski ukazala je da je priprema emitovanja municipalnih obveznica bio kompleksan posao koji je zahtevao period od nekoliko meseci i da će svaka sledeća javna ponuda biti brža i jednostavnija. Municipalne obveznice uglavnom se, kako je kazala, koriste za izgradnju lokalne infrastrukture, a obveznice grada Šapca moći će da se otkupe u filijalama Banke Inteze.