Vesti

Grad Niš ratifikovao Pakt gradova i regiona za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom

Ratifikacijom Pakta gradova i regiona za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom Grad Niš se kao i mnogi Evropski gradovi svrstao u red odgovornih gradova koji štite i promovišu bezbednost dece i mladih koji žive na njenoj teritoriji.

Dokument je ratifikovao gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić koje je tom prilikom rekao: „Grad Niš će se priključiti evropskim gradovima u kampanji primene pravnih standarda i instrumenata Saveta Evrope u uspostavljanju struktura i mehanizma za zaštitu dece od svih oblika nasilja".

"Lokalne i regionalne vlasti imaju ključnu odgovornost, zajedno sa nacionalnim vladama, da štite i unapređuju ljudska prava građana, što podrazumeva očuvanje i unapređenje bezbednosti i dobrobiti dece i mladih koji žive na njihovim područjima", rekao je gradonačelnik Niša.

Ovaj dokument pruža listu praktičnih inicijativa i mera koje treba sprovesti na lokalnom i regionalnom nivou kako bi se razvile službe naklonjene deci i kako bi se zaštitila deca i doprinelo sprečavanju seksualnog nasilja unutar zajednice.

Posle potpisivanja ovog pakta biće konstituisana Radna grupa koja će raditi na implementaciji ovog dokumenta, a koja će biti formirana pri kabinetu Gradonačelnika.

Ratifikacija Pakta je deo kampanje One in Five >>>