Vesti

Održana zajednička sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije i Odbora za komunalnu delatnost i energetiku

Zajednička sednica Odbora SKGO za komunalne delatnosti i energetiku i Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije, održan je 5. decembra 2014. godine u Nišu. Sednicom je predsedavao Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik, a prisustvovali su predstavnici iz 23 lokalne samouprave, kao i gosti iz Arhus centra za Južnu i Istočnu Srbiju iz Niša.

Najvažnija tema ove sednice odnosila se na usvajanje Plana podizanja kapaciteta za primenu zakona iz oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou. Predlog plana pripremljen je na osnovu Analize kapaciteta jedinica lokalne samouprave za primenu zakona u domenu zaštite životne sredine i preporuka koje iz tog dokumenta proističu, a koja je urađena u prethodnom periodu. Predloženi plan je izazvao vrlo sadržajnu diskusiju. Svi učesnici u diskusiji su se složili da su predložene mere i aktivnosti dobro postavljene i da ih treba podržati. Pored toga, pojedini učesnici sastanak su predložili da se, sa jedne strane predlog dopuni aktivnostima koje bi pomogle pri realizaciji projekata koji postoje na lokalnom nivou, a sa druge, da se uputi inicijativa državnim organima koja bi se odnosila na podršku izgradnje kapaciteta za obavljanje poslova iz domena zaštite životne sredine.

Sonja Popović, koordinatorka Arhus centra za Južnu i Istočnu Srbiju je iskoristila priliku da umesto predstavljanja projekta „Arhus za medije-mediji za javnost", koji se odnosi na unapređenje dostupnosti informacija o stanju životne sredine u Republici Srbiji, pozove učesnike ovog sastanka da prisustvuju konferenciji koja se, u okviru projekta, organizuje na istom mestu.

Bojan Gajić, iz Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj grada Niša i koordinator Klastera za energetsku efikasnost i lokalnu energetiku je predstavio rezultate TEMPUS projekta ''SD TRAIN''.

O regionalnom projektu ''Eko-zelena naselja na Savskom vencu'', govorio je Nemanja Petrović, pomoćnik predsednika Gradske opštine Savski Venac.

Pod tačkom razno, najavljen je okrugli sto za gradove i opštine Borskog, Braničevskog i Zaječarskog okruga na temu korišćenja bio-mase, koji će se održati u Boru, 16. decembra.

Nakon zajedničke sednice, većina članova oba odbora učestvovala je u radu konferencije pod nazivom „Unapređenje dostupnosti informacija o stanju životne sredine u Republici Srbiji", koju je Arhus centar za Južnu i Istočnu Srbiju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i životne sredine organizovao u okviru sprovođenja projekta „Arhus za medije-mediji za javnost".