Vesti

Obaveza odabira snabdevača energijom

Zakon o energetici obavezuje na odabir snabdevača električne energije- rok 1. januar 2015

Počevši od 01.01. 2015. u skladu sa odredbama Zakona o energetici nastupa obaveza za sve kupce električne energije, osim domaćinstava, da izaberu svog snabdevača električnom energijom. 

Svi drugi kupci koji na dan 01.01.2015. godine ne budu imali sklopljene ugovore sa izabranim snabdevačem biće snabdevani od strane rezervnog snabdevača po ceni rezervnog snabdevanja koja je po pravilu veća od cene po kojoj se električna energija može kupiti na liberalizovanom tržištu.  Svi oni kupci za koje je ranije nastupila obaveza izbora snabdevača, a kojima tekući ugovori ističu, naći će se u istom položaju u trenutku kada budu ostali bez važećeg ugovora o snabdevanju. 

Postoji mogućnost sklapanja ugovora sa vremenom trajanja dužim od jedne godine ukoliko se procedura javne nabavke obavi na odgovarajući način. Na liberalizovanom tržištu električne energije nabavlja se samo električna energija, dok se usluge pristupa i korišćenja mreža plaćaju u skladu sa tarifama koje važe na distributivnom području kojem pripada lokalna samouprava.