Vesti

Projektno sufinansiranje javnog informisanja

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS" br. 83/14), Ministarstvo kulture i informisanja izradilo je Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS" br. 126/14).

Ovim zakonskim i podzakonskim aktima regulisana je obaveza organa vlasti na svim nivoima - republičkom, pokrajinskom i lokalnom, da u svojim budžetima obezbeđuju sredstva namenjena javnom informisanju, kao i da se ta sredstva raspodeljuju putem javnih konkursa, na transparentan način i u skladu sa kriterijumima i uslovima navedenim u Pravilniku. Kako je dosadašnja praksa (su)finansiranja medijskih projekata u Republici Srbiji bila veoma neujednačena, Ministarstvo kulture i informisanja je donelo pomenuti Pravilnik sa namerom da se obaveze iz Zakona o javnom informisanju i medijima lakše razumeju i primene i, na taj način, ohrabre mediji da slobodno i bez diskriminacije, vrše osnovnu funkciju ostvarivanja i unapređivanja javnog interesa u ovoj oblasti.

Pravilnik je donet pre usvajanja budžeta za 2015.godinu, što omogućava nadležnim organima na svim nivoima, da prilikom kreiranja svojih budžeta, imaju u vidu obavezu podrške medijima putem konkursa i počnu sa njegovom primenom bez odlaganja. Uz napomenu da je Pravilnik sačinjen u saglasnosti sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i, u skladu sa tim, dogovorena saradnja dva ministarstva u nadgledanju njegove primene, nadamo se da ćemo već krajem sledeće godine imati puno razloga za zadovoljstvo rezultatima zajedničkog posla na popravljanju medijske slike u Srbiji.

Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kao i obrasci za prijavu na konkurs i izveštavanje o utrošenim sredstvima, odmah po usvajanju, objavljeni su na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.