Vesti

Fiskalna decentralizacija u Srbiji - Lokalne poreske administracije


Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GTZ), organizоvala je u Sava Centru, Nacionalnu konferenciju na temu „Fiskalna decentralizacija u Srbiji – Lokalne poreske administracije“. Prisutnim gradonačelnicima i predsednicima gradova i opština u Srbiji, su se obratili predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, Poreske uprave, ambasade Savezne Republike Nemačke.

Osnovni cilj konferencije bio je da se svim gradovima i opštinama koje tek ulaze u proces fiskalne decentralizacije predstave dosadašnje aktivnosti i rezultati, kao i primeri najbolje prakse iz lokalnih samouprava koje su već preuzele nadležnost. Takođe, cilj je bio da se na jednom mestu okupe predstavnici nadležnih ministarstava i lokalne samouprave kako bi zajedno razmotrili dosadašnje aktivnosti i planove za naredni period.

Otvarajući skup, Nenad Milenković, predsednik SKGO i predsednik opštine Novi Beograd je naglasio da Zakon o finansiranju lokalnih samouprava predstavlja veliki korak u Srbiji i da je sistem finansiranja unapređen u odnosu na period njegovog donošenja. Podsetio je da je na početku 2007. godine samo pet opština preuzelo administriranje lokalnih prihoda, dok sada poslove naplate poreza obavlja 42 lokalne samouprave.

Diana Dragutinović, ministarka finansija u Vladi Republike Srbije je istakla da fiskalna decentralizacija omogućava bolje zadovoljenje potreba građana, jer lokalne vlasti mogu bolje da procene potrebe lokalnog stanovništva nego centralna vlast. Po rečima ministarke Dragutinović, reforma fiskalnog sistema će povećati otvorenost i odgovornost lokalnih vlasti, jer će stanovništvo moći lakše da oceni kvalitet rada vlasti na lokalu.

Ambasador Savezne Republike Nemačke, njegova ekselencija gospodin Volfram Mas, je izjavio da je fiskalna decentralizacija veoma značajna za Srbiju i da je njen cilj rešavanje problema građana na terenu i da ovaj proces predstavlja značajan doprinos nastavku demokratizacije i stabilizacije u Srbiji.

Boris Barjaktarović, državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo, je najavio skorašnju podelu hardvera i softvera za sve jedinice lokalnih samouprava koje su u procesu preuzimanja nadležnosti.