Vesti

Učešće civilnog društva u formulisanju politika na lokalnom nivou – Izazovi i perspektive

Centar za ravnomerni regionalni razvoj u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština-Savezom gradova i opština Srbije (SKGO), udruženjima "Narodni parlament" iz Leskovca i "Građanska šansa" iz Valjeva, organizuje konferenciju "Učešće civilnog društva u formulisanju politika na lokalnom nivou-izazovi i perspektive" koja će se održati 26. februara 2015. godine u Paraćinu (hotel Petrus, sa početkom u 12 časova).

Konferencija predstavlja završni događaj na zajedničkom projektu "Strateški planiramo-dajemo doprinos bržem razvoju lokalne zajednice", koji finansira Evropska unija a sufinansira Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Prisutnima će se u zvaničnom delu konferencije obratiti: Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, Gordana Bekčić Pješčić, predstavnica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Jugoslav Lukić, zamenik predsednika opštine Paraćin, Aleksandar Marinković, predstavnik Stalne konferencije gradova i opština-Saveza gradova i opština.

Događaj će biti prilika da se predstave projektni rezultati kao i primeri dobre prakse uključivanja civilnog sektora u proces strateškog planiranja na lokalnom nivou u Srbiji. Pored ovoga, svrha konferencije jeste da inicira stručnu raspravu o izazovima sa kojima se organizacije civilnog društva u Srbiji suočavaju na planu učešća u formulisanju politika na lokalnom nivou, kao i o perspektivama za kreiranje podsticajnog okruženja za saradnju lokalnih vlasti i civilnog sektora kako bi se efikasnije rešavali problemi na lokalnom nivou. Odatle će konferencija okupiti predstavnike organizacija civilnog društva i opština, koje su neposredno bile uključene u projektne aktivnosti, ali i predstavnike državnih i lokalnih institucija i nevladinog sektora, da bi se kroz razmenu mišljenja i iskustava skrenula pažnju na ovu značajnu temu i podstakla javna rasprava o njoj.

Konferencija predstavlja završnu aktivnost na projektu koji je trajao 15 meseci, a čiji  su  najznačajniji rezultati: 1) nalazi istraživanja o učešću civilnog sektora u dosadašnjem strateškom planiranju na lokalnom nivou u Srbiji, 2) ojačani kapaciteti 60 OCD za učešće u izradi lokalnih strategija kroz pohađanje regionalnih seminara o strateškom planiranju, 3) 22 OCD iz Paraćina, Čoke, Bele Palanke i Krupnja su, zahvaljujući sprovedenom mentoringu, bile aktivno uključene u izradu strateških dokumenata u njihovim opštinama tokom 2014. godine, 4) objavljivanje publikacije „Učešće civilnog sektora u strateškom planiranju na lokalnom nivou-Vodič kroz dobru praksu".

Agenda >>>