Vesti

Odabrani mikro projekti u pilot opštinama

Kako je planom sprovođenja projekta predviđeno, posle višemesečnog procesa konsultovanja građana u šest pilot opština/gradova (Valjevo, Loznica, Osečina, krupanj, Sremski Karlovci i Čoka) građani su ponovo dobili priliku da učestvuju. Ovoga puta su putem lokalnih institucija i organizacija, imali priliku da daju konkretan predlog na koji način određeno pitanje u njihovoj zajednici može da se unapredi. Konkurs za podnošenje predloga projekata otvorili su, takođe, građani okupljeni u savetodavno telo.

Kako su teme od značaja bile raznovrsne i sami predlozi projekata su bili veoma raznoliki. U dve opštine (Krupanj i Sremski Karlovci), oblast na koju su se odnosili projekti bio je turizam, pa su predlozi bili za izradu suvenira, renoviranje objekata za izletnički turizam, obnavljanje različitih festivala i događaja, razvoj turističke infrastrukture i dr. U Valjevu, Osečini i Čoki oblast odabrana od strane Saveta bila je omladina, pa su se podneti predlozi projekata odnosili na opremanje školskih prostorija, organizovanje različitih događaja u čijem centru su mladi, obnavljanje sportskih turnira, edukacije za zaštitu zdravlja mladih, kreativne radionice, renoviranje domova kulture, unapređenje znanja omladine u različitim domenima i dr. U Loznici je, što se i ovih dana potvrdilo, pitanje životne sredine jedno od najvažnijih. Podneti predlozi projekata odnosili su se na unapređenje komunalnih usluga, zdravstvene probleme izazvane alergijama, uređenje parkova i izletišta – kulturnih oaza, edukacije o ekologiji i očuvanju životne sredine i dr.

Sredstva za realizaciju projekata obezbedili su: Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) kroz ovaj projekat, grad /opština iz sopstvenog budžeta i sam korisnik projekta sa minimalnim učešćem od 5%.

Na konkurs koji je trajao do 15. oktobra podneto je 177 predloga projekata te su evaluaciona komisija, a još više savetodavna tela u pilot gradovima/opštinama, imali pune ruke posla. Konačna odluka o izboru najboljih i najznačajnijih projekata za lokalnu zajednicu, doneta je od strane građana okupljenih u okviru savetodavnih tela. Pri izboru se vodilo računa i o tome da projekti pokrivaju različite podoblasti, ali i da ne budu teritorijalno koncentrisani (već da se odnose na različite delove konkretne jedinice lokalne samouprave). Tako je Savet u Valjevu odabrao 7 mikro projekata, Savet u Osečini takođe 7, u Loznici 6, u Krupnju 8, u Sremskim Karlovcima 5, a u Čoki čak 10 malih projekata. Ipak, s obzirom na to da finansiranje mikro projekata nije bio osnovni cilj projekta, već sprovođenje efikasnog i delotvornog procesa građanskog učešća, iznosi sredstva koje su donator i opština/grad obezbedili za ove projekte nisu visoki, te po pilot gradu/opštini iznose: od 4.226.690,20 dinara za Sremske Karlovce, do 8.107.894,50 dinara za Valjevo. Ipak, bez obzira na skromna sredstva, odabrani projekti, kao i sam proces koji je sproveden, imali su značajan odjek u lokalnoj javnosti i prepoznati su kao aktivnost koja je pokrenula i ’’probudila’’ celokupnu zajednicu.

Realizacija većine projekata otpočela je već u decembru 2008. godine, a odabrani projekti biće sprovedeni zaključno sa 31. oktobrom ove godine.