Vesti

Izrada lokalnih programa ruralnog razvoja i poljoprivrede II

Stalna konferencija gradova i opština u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - faza 2" organizuje radionicu „Izrada lokalnih programa ruralnog razvoja i poljoprivrede II". Ovaj projekat SKGO sprovodi uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

  • 3. april 2015. godine, NOVI SAD 
  • 15. april 2015. godine ČAČAK  

U skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju (Sl. glasnik RS, br. 10/2013 i 142/2014) organi autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave mogu da utvrđuju mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje teritorije koju obuhvataju. Program podrške treba da posluži da se bolje i detaljnije sagledaju sopstvene mogućnosti, definišu strateške smernice, te da se u skladu sa tim pripremi odgovarajući set mera podrške.

Radi uniformnosti procesa, unapređenja kvaliteta pripreme i realizacije programa ruralnog razvoja autonomnih pokrajina i jedinica lokalnih samouprava, a u skladu sa članom 13. Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju (Sl. glasnik RS, br. 10/13 i 142/2014), Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je pripremilo poseban Obrazac za pripremu programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, koji se nalazi na internet stranici Ministarstva. U narednom periodu Obrazac za pripremu programa će biti propisan i pravilnikom tako da će se dalje odobravanje lokalnih programa podrške odvijati po tom modelu.

Obrazac za pripremu programa osmišljen je tako da jasno utvrđuje elemente koji definišu mere podrške, ciljeve koje treba dostići, očekivane rezultate i indikatore. Pored toga, od velikog značaja je da se programi usklade sa predstojećim IPARD programom, tj, da se definišu limiti i specifični kriterijumi lokalnih programa, na takav način, da ne ometaju uspešnu realizaciju IPARD programa u narednom periodu 2015-2020. 

Predstavnici Ministarstva su na prvom krugu radionica predstavnicima lokalnih samouprava ukazivanjem na moguće probleme i davanjem predloga za njihovo rešavanje pomogli izradu prvih uniformnih programa. Kako bi se programi dodatno uniformisali i uskladili sa predstojećim merama podrške ruralnom razvoju, potrebno je unaprediti postojeće nacrte ili već usvojene programe JLS. Shodno tome, u cilju unapređenja postojećih programa podrške u saradnji sa predstavnicima Ministarstva planiran je dalji, detaljniji rad na Obrascima za pripremu programa lokalnih samouprava.