Vesti

Druga sednica Odbora SKGO za urbanizam, stanovanje i izgradnju

Sednica Odbora SKGO za urbanizam, planiranje i izgradnju posvećena početku primene Zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji održana je 6. marta 2015. godine. Predstavnici gradova i opština ovom prilikom su izneli zapažanja u vezi početka primene Zakona i predočili svoje viđenje eventualnih poteškoća u prvoj nedelji primene.

Ocenjeno je da su izmene zakona o planiranju i izgradnji  i prateća podzakonska akta pozitivni, posebno u delovima koji se tiču regulisanja procedura, odnosno uređivanja postupanja svih organa koji učestvuju u izdavanju građevinske dozvole. Takođe, prisutni su ukazali na činjenicu da podzakonska akta još uvek nisu stupila na snagu, a da je pažnja javnosti i medija usmerena isključivo na lokalne samouprave i na to da li one poštuju zakonom propisane rokove.

Naglašena je potreba da se u narednom periodu preko resornog Ministarstva utiče na formalizaciju saradnje svih JLS sa područnim jedinicama Republičkog geodetskog zavoda, a da isto Ministarstvo inicira i uspostavljanje i unapređenje saradnje sa ostalim nosiocima javnih ovlašćenja na republičkom nivou (Putevi Srbije, Srbija vode, i dr.)

Na sednici Odbora razmotreni su i modaliteti organizacije odseka za objedinjenu proceduru u okviru opštinskih/gradskih uprava, koji će zavisiti od veličine svake lokalne  administracije i od njene  unutrašnje organizacije, postojećih kapaciteta i slično. A preovladao je stav da su postojeći kapaciteti za sprovođenje zakona i objedinjene procedure nedovoljni.

Ovom prilikom predstavljeni su i prvi rezultati projekta mapiranja podstandardnih romskih naselja. Ovaj projekat je realizovan u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, a za potrebe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U prethodnih šest meseci, prikupljeni su podaci o podstandardnim romskim naseljima u svim gradovima i opštinama u Srbiji, što se može smatrati velikim uspehom. Posebno je istaknuta izuzetno dobra saradnja sa predstavnicima gradova i opština i njihovih odeljenja za urbanizam, bez kojih projekat ne bi imao ovako dobar rezultat.