Vesti

Konferencija o pretpristupnoj pomoći za ruralni razvoj – IPARD II

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine organizuje konferenciju „Program pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020 IPARD II", 23. marta 2015. godine u Sava Centru (sala Amfiteatar), sa početkom u 11 časova. Ovaj događaj je finansijski podržan od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju kroz projekat „Institucionalna podrška SKGO - faza 2".

Proces evropskih integracija Srbije i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU otvorilo je mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD II program). Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je krajem 2013. godine započelo sa izradom IPARD II programa Republike Srbije, za novi programski period 2014-2020.

Evropska komisija je, 20. januara 2015. godine, donela odluku o usvajanju predloga IPARD II programa Republike Srbije i opredelila 175 miliona evra za njegovu realizaciju. Program bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diverzifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Izrada IPARD dokumenta, sprovedena i koordinirana od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, obuhvatila je proces konsultacija sa zainteresovanim stranama i nadležnim direktoratima EK.

S obzirom da je dokument preveden i na srpski jezik, konferencija je prilika da IPARD II program Republike Srbije za period 2014-2020. bude predstavljen, kao i da se pruže dodatne informacije o planovima za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u periodu do 2020. godine.

Konferencija će ujedno biti i prilika da se predstave i iskustva Republike Hrvatske u korišćenju pretpristupne pomoći namenjene ruralnom razvoju i poljoprivredi.

Rok za prijavu učešća je 19. mart na elektronsku adresu sladjana.grujic@skgo.org ili faksom 011/3211-215.

 Dnevni red >>> 

 Prijavni formular >>>