Vesti

Izveštaj sa zajedničke sednice Odbora za LER i društvene delatnosti


Zajednička sednica Odbora SKGO za društvene delatnosti i Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj održana je 24.12.2008. godine u prostorijama SKGO. Sednicom je predsedavao zamenik predsednika Odbora za društvene delatnosti, gospodin Novica Simić, načelnik Opštinske uprave opštine Medijana.


Sednici su prisustvovali: Tinde Kovač-Cerović, državni sekretar Ministarstva prosvete, Radmila Katić-Bukumirović, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada i socijalne politike, Tatjana Prijić, načelnik Odeljenja za normativne poslove i nadzor Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Iskra Maksimović, ekspert za srednje stručno obrazovanje i Boris Kordić, ekspert za obrazovanje.


Tema koja je povezala ova dva odbora bila je kako uskladiti funkciju obrazovanja sa potrebama tržišta rada. Gospođa Tinde Kovač-Cerović, predstavila je tri problema na kojima će Ministarstvo prosvete raditi u narednom periodu: problem jednakosti (stvaranje istih uslova za sve), problem kvaliteta (podizanje kvaliteta obrazovnog sistema) i problem efikasnosti (smanjiti profile koji ne korespondiraju sa tržištem rada). Sa aspekta Ministarstva rada treba se fokusirati na izradi sistema prognoze na tržištu rada, uspostaviti institucionalni okvir koji će uključiti škole i dati im licence, kao i uspostaviti procese akreditacije i sertifikacije. Tržište rada treba da bude atraktivnije, uspostavljena bolja veza sa poslodavcima, veća fleksibilnost u programima (kroz spuštanje na lokalni nivo), lokalni saveti za zapošljavanje treba da povezuju lokalne samouprave, poslodavce i sindikate, postoji i potreba za izradom plana ekonomsko-socijalnog razvoja koji će povezati tržište rada, poslodavce i radnu snagu. Posebno treba insistirati na uvođenju prakse u školama i praktično primenjivom obrazovanju koje će voditi kasnijem zapošljavanju.


Na zajedničkoj sednici dva Odbora, predstavljen je i novi Nacrt zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, posebno sa osvrtom na nadležnosti lokalnih samouprava. Zakonom je predviđeno sufinansiranje 50% aktivnih mera politike zapošljavanja, ukoliko lokalne samouprave imaju formirane lokalne savete za zapošljavanje. Predviđeno je i dodatno obrazovanje i obuka sa akcentom na podizanju nivoa zapošljivosti novih lica i izrada prognoza tržišta rada na osnovu kojih će se raditi godišnji akcioni planovi zapošljavanja.


Kroz izlaganja uvodničara i diskusiju članova dva odbora zaključeno je da je tema vrlo složena, atraktivna, da je treba dalje promovisati i raditi na konkretnoj realizaciji. Članovima dva Odbora je prezentovan i izveštaj sa prvog sastanka Radne grupe za prilagođavanje obrazovanja potrebama tržišta rada. Nakon kratkog predstavljanja sektorske analize o obrazovanju, ista je stavljena na glasanje i jednoglasno usvojena od strane članova Odbora.