Vesti

175 miliona evra za ruralni razvoj kroz IPARD II program

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine organizovala je 23. marta 2015. godine, konferenciju „Program pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020 IPARD II". Održavanje ovog događaja podržala je Švajcarska agencije za razvoj i saradnju kroz projekat „Institucionalna podrška SKGO - faza 2".

Proces evropskih integracija Srbije i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU otvorilo je mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD II program). Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je krajem 2013. godine započelo sa izradom IPARD II programa Republike Srbije, za novi programski period 2014-2020.

Evropska komisija je 20. januara 2015. godine, donela odluku o usvajanju predloga IPARD II programa Republike Srbije i opredelila 175 miliona evra za njegovu realizaciju. Program bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diverzifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Na konferenciji održanoj u beogradskom Sava centru prisutnima su se obratili: Prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Aleksandar Bogunović, šef Odseka za programiranje i promociju ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok je iskustva Republike Hrvatske u ovoj oblasti predstavio Tugomir Majdak, pročelnik Odeljenja za zajedničke poslove i fondove EU.


Ministarka Bogosavljević Bošković  je naglasila da je Srbija, dobijanjem statusa kandidata, u mogućnosti da koristi sredstva pretpristupnih fondova EU u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine i to kroz Nacionalni program za ruralni razvoj i IPARD program. „Ova dva instrumenta za razvoj koji su komplementarni, sa merama i programima na regionalnom i lokalnom nivou će uspostaviti jedinstven sistem podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju kroz plan obuka jedinica lokalne samoupave za čiju je realizaciju Ministarstvo dobilo jaku podršku Stalne konferencije gradova i opština", rekla je ministar Bogosavljević Bošković i dodala da će se zajedničkim radom Ministarstva, lokalnih samouprava i nadležnih institucija ostvariti dobri rezultati u sprovođenju ovih programa i cilju unapređenja ruralnih područja i podizanja kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrede, dok će Ministarstvo obezbediti uslove za korišćenje raspoloživih sredstava.

Sredstva za realizaciju IPARD programa će biti na raspolaganju krajem ove ili početkom naredne godine, jer su za realizaciju ovakvog programa potrebne i odgovarajuće pripreme, uspostavljanje i akreditacija operativnih struktura, kao i dobrog sistema informisanja, ali i podrška lokalnih samouprava, izjavila je Bogosavljević Bošković i dodala da će kroz IPARD program biće podržano više sektora poljoprivrede, ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, proizvodnja mesa i mleka i određeni vidovi organske proizvodnje

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO je rekao da će Stalna konferencija gradova i opština nastaviti da podiže nivo kapaciteta lokalnih samouprava, naročito u nerazvijenijim područjima, kako bi oni mogli da pomognu svojim poljoprivrednicima da apliciraju za sredstva iz IPARD programa.

 „Predlog SKGO je da se sredstva koja lokalne samouprave dobijaju od zakupa poljoprivrednog zemljišta mogu koristiti i za mere podrške ruralnom razvoju, jer se često dešavalo da ta sredstva ostanu neupotrebljena", izjavio je Staničić.

Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine izjavio da je završen skrining u sva tri poglavlja u oblasti poljoprivrede, i dodao da je usvojena strategija ruralnog razvoja za narednih 10 godina.


Imajući u vidu da je dokument preveden i na srpski jezik, konferencija je bila prilika da IPARD II program Republike Srbije za period 2014-2020. bude predstavljen, kao i da se pruže dodatne informacije o planovima za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u periodu do 2020. godine.

 IPARD konferencija PPT >>>
Prezentacija Danila Golubovića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine >>>
 Hrvatska iskustva u programiranju i sprovođenju EU pretpristupnih fondova SAPARD i IPARD >>>
IPARD program, Sektor za ruralni razvoj >>>