Vesti

Održivi rast i biomasa

U organizaciji Ambasade Finske, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Privredne komore Srbije (PKS) i Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije (SKGO), u Beogradu je 26. marta 2015. godine održana konferencija o biomasi pod nazivom „Održivi rast i biomasa".

Svrha Konferencije je upoznavanje i povezivanje institucionalnih i privrednih aktera iz Finske i Srbije sa ciljem stvaranja uslova za intenziviranje ulaganja u korišćenje biomase u energetske svrhe, a organizovana je u sklopu posete finske privredne delegacije Srbiji.

U radu Konferencije učestvovalo je više zvaničnika i eksperata iz Finske i Srbije. Sa srpske strane učesnicima su se obratili Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine,  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike i Dušan Jović, iz Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Finsku delegaciju predvodio je Mati Antonen, zamenik ministra u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje, a učestvovali su Siksten Sunabaka, strateški direktor u Ministarstvu za rad i privredu Finske, Marko Nokala, iz Tehničkog istraživačkog centra Finske (VTT) i Lauri Sikanen iz Instituta za prirodne resurse Finske (LUKE). U zvaničnom delu u ime Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), govorila je Irena Vojačkova Solorano.

Biomasa je materija biljnog ili životinjskog porekla, koja se može koristiti kao gorivo ili može biti upotrebljena u industrijskoj proizvodnji. Njenu najčešću upotrebu ćemo naći u proizvodnji električne i toplotne energije. Biomasa je obnovljivi izvor energije, a dodatno se može koristiti i za proizvodnju biogoriva.

Biomasa predstavlja pojedinačno najznačajniji potencijal obnovljivih izvora u Srbiji, međutim ovaj energent još uvek nije ni blizu dovoljno, a ni na adekvatan način iskorišćen. Razlozi za ovakvu situaciju su brojni i leže u usitnjenosti vlasničke strukture, zahtevnoj logistici, nepostojanju potrebne infrastrukture i tome slično. Upravo zbog toga Konferencija dobija na značaju, kada se zna da je Finska, u svetskim okvirima, poznata kao jedna od vodećih zemalja na polju korišćenja biomase za proizvodnju energije upotrebom efikasnih i ekološki prihvatljivih tehnologija, jer raspolaže velikim potencijalima ovog obnovljivog izvora, a ima i izuzetno razvijen i povoljan strateško-regulatorni okvir u ovoj oblasti. Saradnja sa kolegama iz Finske, koja bi trebalo da bude intenzivirana nakon Konferencije, može u mnogome da unapredi stepen iskorišćenosti obnovljivih izvora u Srbiji, kao i da doprinese  dostizanju ciljeva održivog razvoja kroz razvoj „bio-ekonomije".

Konferencija je bila i prilika da se predstave rezultati i aktivnosti dva projekta koji za temu imaju  biomasu: "Mapiranje lokalnih prostornih, infrastrukturnih, resursnih i logističkih preduslova za proizvodnju električne i/ili toplotne energije iz biomase u Sremskom okrugu", koji je uz podršku Ambasade Finske, realizovala Stalna konferencija gradova i opština, i projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji", koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.