Vesti

28. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Prolećno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održano je u periodu od 24. do 26. marta 2015. godine, u Strazburu. Tema 28. plenarnog zasedanja je bila "Odgovor sa lokala na izazove u oblasti ljudskih prava - migracija, diskriminacija, socijalno uključivanje".

Tim povodom glavne teme skupa između ostalog, bile su i odgovor lokalnih i regionalnih vlasti na migracione tokove, a na ovu temu su govorili gradonačelnici Lampeduze (Italija), Kalea (Francuska) i Sirta (Turska). Takođe, teme su bile i „Radikalizam u gradovima i regionima Evrope: borbe protiv terorizma, antisemitizma, islamofobije i govora mržnje" uz učešće gradonačelnika Kobanea (Sirija). Članovi Kongresa su razgovarali o „Ujedinjenom Kraljevstvu: izgledima za decentralizacijom", o „Škotskoj u periodu nakon 18. septembra 2014. i referenduma" i "Regionalnoj dimenziji procesa decentralizacije u Ukrajini".

Nekoliko izveštaja je bilo predmet rasprave radi kasnijeg usvajanja, kao što su „Garantovanje prava LGBT populacije i odgovornosti evropskih gradova" i „Jevrejska groblja, odgovornost lokalnih vlasti". Na kraju Kongres je uzeo u obzir i izveštaje o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Grčkoj, Norveškoj i Poljskoj.

Sledeće teme su još obrađene tokom zasedanja Kongresa:

-      Reizabran je Andreas Kifer na mesto generalnog sekretara Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, sa mandatom od pet godina;

-      Kongres je ispitivao Izveštaj o izbornim listama i biračima koji borave de facto u inostranstvu, oni su ovim povodom istakli probleme praktične organizacije, efektivnog upravljanja i transparentnosti izbornog procesa koje je pokrenula ova nova kategorija birača;

-      U okviru Veća regiona predstavljen je program decentralizacije u Ukrajini, gde je naglašeno da će novi zakoni još ove godine stupiti na snagu, radi jačanja lokalnih i regionalnih struktura.

Delegaciju Republike Srbije u Kongresu predstavljali su sledeći članovi i zamenici: Olivera Pešić, članica u Veću lokalnih vlasti (Leskovac), Saša Paunović, član u Veću lokalnih vlasti (Paraćin), Jelena Trifunović, članica u Veću lokalnih vlasti, (Svrljig), Dragana Živanović, članica u Veću lokalnih vlasti (Rača), Zoran Perišić, član u Veću regiona (Niš), Zoran Antić, član u Veću regiona (Vranje) i Zoran Jeličić, član u Veću regiona, (Vojvodina).

Tokom zasedanja Kongresa, održan je sastanak Komiteta za tekuće poslove, na kojem je Dušica Davidović, zamenica u Veću regiona na poziv Kongresa predstavila je kampanju Saveta Evrope za sprečavanje seksualnog nasilja nad decom - One in Five koja se sprovodi u Nišu, ali i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji.

Članovi Delegacije su se sastali sa ambasadorom Zoranom Popovićem, šefom Stalne misije Republike Srbije pri Savetu Evrope i predstavnicima Misije. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Misije i obavezama Delegacije u Kongresu.

Putem linka u nastavku možete pronaći sva dokumenta usvojena na 28. zasedanju Kongresa:

https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?Ref=28SESSION&Language=lanEnglish&Site=COE&BackColorInternet=C3C3C3&BackColorIntranet=CACC9A&BackColorLogged=EFEA9C