Vesti

Bolja saradnja centralnih i lokalnih vlasti


Sporazum o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kao nacionalne asocijacije lokalnih vlasti, potpisan je 23. decembra 2008. godine u sedištu SKGO.


Sporazum su potpisali Oliver DULIĆ, ministar i Nenad MILENKOVIĆ, predsednik opštine Novi Beograd i predsednik SKGO.


Sporazum predstavlja osnov za trajnu i kontinuiranu saradnju Ministarstva i SKGO sa ciljem nastavka dalje reforme sistema lokalne samouprave, unapređenja opštih organizacionih i institucionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, uspostavljanja trajne i kvalitetne saradnje između centralnog i lokalnog nivoa vlasti, pružanja podrške postizanju efikasne, održive i demokratske lokalne samouprave, u skladu sa evropskim standardima.


Ministarstvo i SKGO će razvijati međusobnu saradnju u svim oblastima za koje zajednički utvrde da su od opšteg interesa za unapređenje sistema zaštite životne sredine, prostornog i urbanističkog planiranja i izgradnje.


Potpisivanjem Sporazuma, predstavnicima SKGO je omogućeno od strane Ministarstva da budu adekvatno uključeni u pripremu propisa od značaja za lokalnu samoupravu. Ministarstvo će uzeti u obzir i razmatrati inicijative SKGO za donošenje novog ili promenu postojećeg zakonskog i podzakonskog okvira u oblasti delovanja Ministarstva.