Vesti

Druga sednica SKGO Odbora za finansije i javnu imovinu

Druga sednica Odbora za finansije i javnu svojinu održana je 23. aprila 2015. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), u Beogradu. Sednicom je predsedavao Predrag Milošević, predsednik Odbora za finansije i javnu svojinu i predsednik opštine Sečanj.

Prisutnima je predstavljena PEFA analiza, koja je urađena za šest lokalnih samouprava u Srbiji: Užice, Sremsku Mitrovicu, Vranje, Osečinu, Knjaževac i Paraćin, i podelili iskustva koja su imali u radu sa ovim lokalnim samoupravama. Prisutnima su predstavljene oblasti zajedničkih prednosti za pomenute lokalne samouprave, oblasti dobre prakse pojedinačnih gradova i opština, kao i identifikovane zajedničke slabosti. U skladu sa rezultatima analize zajedničke prednosti lokalnih samouprava se ogledaju u sledećim oblastima: klasifikaciji budžeta, sveobuhvatnosti informacija uključenih u budžetsku dokumentaciju, obimu neprikazanih operacija opština, pristupu javnosti ključnim fiskalnim informacijama, transparentnosti obaveza poreskih obveznika (ali ne i postupka žalbi), transferima Trezoru i održavanju podataka, predvidljivosti i raspoloživosti sredstava za rashode, evidenciji upravljanja stanjem gotovine, efikasnosti kontrole platnog spiska (ali ne i revizije platnog spiska), zakonskog procesa nabavke i njegove primene, računovodstva, evidentiranja i izveštavanja (osim izveštavanja o obavezama) i slično.

Imajući u vidu da su lokalne samouprave u Srbiji u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu imale obavezu pripreme budžeta i na programskoj osnovi do kraja 2014. godine, prisutni su imali priliku da čuju aktuelnu situaciju u ovoj oblasti. Naime, SKGO je pružila direktnu podršku 10 lokalnih samouprava u izradi programskog budžeta i održala 21 radionicu za predstavnike Mreže SKGO za lokalne finansije i ostale predstavnike gradova i opština koji su uključeni u izradu budžeta, s ciljem da im se sam postupak implementiranja PB što više olakša. Na pomenutim radionicama učestvovalo je skoro 2000 kolega iz gradskih/opštinskih administracija. SKGO je imala značajnu ulogu u definisanju: programa i programskih aktivnosti, kao i uniformnih indikatora za merenje performansi koji će služiti za izveštavanje. Takođe, najavljeno je učešće SKGO u izmenama Zakona o finansiranju LS a tim povodom će biti potrebno ponovno okupljanje Odbora.

Poslednja tačka dnevnog reda je bila prezentacija „Analize dosadašnjih izveštaja Državne revizorske institucije u vezi sa radom jedinica lokalne samouprave i teritorijalne autonomije" i „Analize uticaja procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji na lokalnu samoupravu - Oblast finansijskog nadzora" (pregovaračko poglavlje 32).

U okviru prezentacije „Analize dosadašnjih izveštaja Državne revizorske institucije u vezi sa radom jedinica lokalne samouprave i teritorijalne autonomije" dati su mnogobrojni zaključci i preporuke u ovoj oblasti, dok su članovima Odbora u okviru materijala za pripremu za sastanak dostavljene obe analize. U okviru prezentacije „Analize uticaja procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji na lokalnu samoupravu - Oblast finansijskog nadzora" (pregovaračko poglavlje 32), prisutnima je predstavljen Zaključak o stanju kapaciteta JLS za primenu nadležnosti iz oblasti finansijskog nadzora, kao i preporuke za jedinice lokalne samouprave za kratki, srednji i dugi rok.