Vesti

Elaboracija EU mape puta NALAS-a

Radionica na temu „Elaboracija NALAS EU mape puta" održana je u periodu 20. - 21. april 2015. godine, u Beču, u organizaciji Mreže asocijacija lokalnih samouprava jugoistočne Evrope (NALAS) i KDZ Centra za istraživanje javne uprave Asocijacije austrijskih gradova i opština u okviru NALAS Mreže EU projekt menadžera. Na sastanku su učestvovali predstavnici asocijacija iz Moldavije, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine (Federacije BiH i Republike Srpske) i Srbije. SKGO su predstavljali zaposleni u Službi za EU integracije i međunarodnu saradnju - Aleksandra Vukmirović i Ivan Božović.

Cilj radionice bio je da se istaknu i planiraju regionalne aktivnosti neophodne za podršku asocijacijama lokalnih vlasti u njihovom radu u oblasti EU integracija za lokalne vlasti u jugoistočnoj Evropi.

Ovom prilikom direktor NALAS-a Keljmend Zajazi predstavio je Strategiju NALAS-a 2013-2017 i njegovu ulogu na EU planu, a programski ekspert Milena Gartli rezultate NALAS studije na temu EU, pripremljene u okviru projekta „Institucionalno jačanje NALAS".

Ekspert KDZ Tomas Prorok je prestavio iskustvo Austrije i LOGON projekta u procesu EU integracija na lokalnom nivou.

Nakon toga članovi Radne grupe predstavili su svoja iskustva u procesu EU integracija i svoje potrebe. Predstavnici SKGO održali su kratku prezentaciju o aktivnostima i rezultatima SKGO u ovom procesu i predstavili očekivanja SKGO od NALAS-a na ovu temu.