Vesti

eObuka – dobra uprava i rodna ravnopravnost

Stalna konferencija gradova i opština uz finansijsku podršku Misije OEBS u Srbiji sprovodi projekat "eObuka - dobra uprava i rodna ravnopravnost". U okviru ovog projekta biće realizovana onlajn obuka (učenje na daljinu) „Dobra uprava u gradovima i opštinama" u trajanju od šest nedelja. Na prezentaciji obuke, održanoj 8. maja u Beogradu naglašeno je da je njen cilj da učesnicima obezbedi bolje razumevanje procesa funkcionisanja savremene dobre uprave i upozna ih sa osnovnim standardima nepristrasnosti, objektivnosti i odgovornosti u radu lokalne samouprave.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Peter Burkhard, šef Misije OEBS u Srbiji.

„Ideja pod kojom se sprovodi onlajn obuka za zaposlene u lokalnim samoupravama je da se u praksi primene odgovarajući principi koji važe u Evropskoj uniji", izjavio je Đorđe Staničić generalni sekretar SKGO. On je objasnio da to znači transparentnost, zakonitost, bolji odnos sa građanima i rodnu ravnopravnost, dodajući da bez napora da se to ostvari ne mogu da se naprave dalji koraci.

Staničić je na početku predstavljanja projekta rekao da dobra uprava znači ostvarivanje osnovnih principa i načela koji su teško dostižni, ali za koja treba da se borimo.

Primena principa dobre uprave je ključna oblast u strategiji reforme državne uprave, ocenio je šef misije OEBS Peter Burkhard. On je rekao da su lokalne samouprave institucije države koje su najbliže građanima i kao takve mogu da imaju značaja i pozitivan uticaj na njihove živote. „Uvođenje rodne ravnopravnosti u javnu politiku je najbitnija stavka ove obuke", rekao je Burkhard.

Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je ovom prilikom naglasio: „Lokalna uprava je prva stepenica kontakta građana sa državom i njena reforma je jedna od najvažnijih reformi koje treba sprovesti na putu kao EU". On je rekao da je vlada apsolutno posvećena sprovođenju reformi i da očekuje pune efekte tih reformi u sledeće tri godine.

„Svi reformski zahvati treba da transformišu javnu uprava u efikasni i ekonomični servis građana koji je u stanju da pruži adekvatne i kvalitetne usluge", rekao je Ožegović.

eObuka je namenjena donosiocima odluka, načelnicima gradskih i opštinskih uprava, rukovodiocima organizacionih jedinica, odbornicima i zaposlenima u gradovima i opštinama i biće realizovana u periodu od 8. maja do 24. juna ove godine.

Stalna konferencija gradova i opština po treći put organizuje onlajn obuku u cilju veće dostupnosti stručnog usavršavanja zaposlenima u lokalnoj samoupravi, koji na ovaj način,  bez napuštanja svojih radnih mesta mogu da steknu nova znanja.