Vesti

SKGO deo LADDER projekta

Uvodna konferencija projekta LADDER biće održana 5. juna 2015. godine, u Komitetu regiona u Briselu. Biće to veoma važna prilika da se razgovara o tome kako poboljšati promociju obrazovanja za razvoj na lokalnom nivou; kako su lokalne vlasti i organizacije civilnog društva od suštinskog značaja za razvojnu edukaciju i podizanje svesti; kako da efikasno delujemo lokalno, misleći globalno. Manifestacija će ugostiti relevantne predstavnike udruženja lokalnih vlasti, mreža organizacija civilnog društva i eksperata sa terena.

LADDER projekat: O čemu se radi?

  • Jedan zajednički EU projekat (koji traje 3 godine), koji koordinira ALDA (Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju)
  • 26 partnera i 20 saradnika, koji dolaze iz 18 EU i 17 ne-EU zemalja
  • Jedan veliki izazov: Razvoj, obrazovanje i podizanje svesti (DEAR)

Stalna konferencija gradova i opština je partner na projektu čiji je cilj ojačavanje kapaciteta lokalnih vlasti u sprovođenju EU DEAR politika, povećanje saradnje EU sa njenim susedima i koji nastoji da pojača delovanje lokalnih vlasti na razvoj, obrazovanje i podizanje svesti u EU i evropskom susedstvu. U okviru projekta predviđeno je formiranje različitih tematskih, ali i regionalnih radnih grupa, održavanje serija obuka za izgradnju kapaciteta, konferencija i seminara radi umrežavanja i razmene znanja kako na  međunarodnom, tako i na nacionalnom i lokalnom nivou.

Krajnji korisnici LADDER projekta su obični građani, jačanje njihove svesti o globalnim pitanjima, promocija njihovog angažovanja u globalnim izazovima i iskorenjivanju siromaštva i dovođenje do promene njihovih stavova.