Vesti

Upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa

Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u skladu sa Nacionalnim programom upravljanja rizikom od prirodnih nepogoda, organizovali su predstavljanje novih finansijskih instrumenata i instrumenata upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa u cilju izgradnje finansijski stabilnih gradova i opština.

Na događaju održanom 2. juna 2015. godine, u Beogradu, namera organizatora je bila da se donosioci odluka upoznaju sa instrumentima koji u velikoj meri mogu pomoći lokalnim samoupravama u njihovim naporima da procene i ublaže rizik od elementarnih nepogoda i povećaju finansijsku otpornost svoje lokalne zajednice na prirodne katastrofe.

"Cena premije osiguranja od rizika od elementarnih nepogoda svih kuća koje su uništene u

prošlogodišnjim poplavama jednaka je ceni zidanja svega pola jedne kuće", izjavio je direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević. On je naveo da je, iako tema obaveznog osiguranja "još nije na stolu", važno razvijanje svesti i informisanost građana o njenom značaju.

Blagojević je precizirao da je cena izgradnje svih kuća koje su ponovo izgrađene posle poplava jednaka

ceni premije osiguranja protiv rizika od elementarnih nepogoda tokom perioda od 500 godina.

Generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić kazao je da "samo udruženi" gradovi i opštine u celom regionu mogu efikasno da rade na prevenciji prirodnih katastrofa. On je kazao da su tu potrebu prepoznale i Makedonija i Albanija koje su se, pored Srbije, uključile u projekat Evropa Re, koji promoviše osiguranje od posledica prirodnih nepogoda.

Staničić je kazao da su građani dobili pomoć države i lokalnih vlasti, ali je mali broj onih koji su imali osiguranje, te su mogli da naplate štetu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srđan Kokotović je naveo podatak da je šteta od prošlogodišnjih poplava u najteže pogođenim opštinama iznosila 1,5 milijarde evra, od čega je 900 miliona evra bila šteta na imovini građana. On je kazao da je u vreme mera fiskalne konsolidacije nerealno očekivati da se sva šteta nadoknadi iz budžeta i da objekte zato treba osiguravati.