Vesti

Visokim republičkim i lokalnim predstavnicima uručeni sertifikati lidera bezbednosti

Republički i lokalni zvaničnici, njih 20 koji su pohađali obuku za lidere u oblasti bezbednosti i vladavine prava, dobili su sertifikate o završenoj obuci na svečanosti u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, koja sprovodi projekat u saradnji sa MUP, Ministarstvom pravde i Asocijacijom lokalnih vlasti Holandije (VNG).

Obuku u okviru "Programa za lidere u oblasti bezbednosti i vladavine prava" pohađali su direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, brojni predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, Ministarstva pravde, Pravosudne akademije i predstavnici grada Novog Pazara i opština Aranđelovac, Trgovište, Paraćin, Golubac i Niška Banja, koji su znanja iz oblasti bezbednosti i bladaine prava sticali na primeru holandskih institucija.

Projekat, koji finansira Kraljevina Holandija, sprovodi se u Srbiji, Albaniji i Turskoj, pošto je u izveštajima Evropske komisije za 2011. i 2012. navedeno da u tim zemljama treba uložiti dodatne napore u borbi protiv korupcije, diskriminacije i u zaštiti ljudskih prava.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je na svečanosti izjavio da je "važno da znamo da nismo sami u ovome kao zemlja" i da kod drugih zemalja koje žele da pristupe Evropskoj uniji nije baš sve najbolje u oblasti vladavine prava.

Važno je da bezbednost u zajednici razumemo na jedan sasvim drugačiji i bolji način nego što smo do sada činili. Važno je da je bezbednost u zajednici prepoznata kao nešto bez čega ne može da se funkcioniše na pravi način. Vi ste ti koji će na terenu primenjivati zakone u svakodnevnoj praksi i suočićete se sa ljudima različitih tradicija koji ne smatraju važnim ono što ste naučili u proteklih nekoliko meseci, rekao je na svečanosti ambasador Holandije Loren Stokvis koji je polaznicima obuke i uručio sertifikate.

Polaznicima obuke obratio se i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić.

"Cilj je bio da ti ljudi budu upoznati detaljnije sa elementima sistema bezbednosti, pre svega lokalne bezbednosti i vladavine prava u Holandiji, i da ta znanja primene ovde", rekao je predstavnik SKGO Novak Gajić.

On je kazao da je program, koji je trajao više od godinu dana, sproveden uz angažman udruženja holanskih opština, koje je taj projekat dobilo od Ministarstva inostranih poslova Holandije, koje je inicijator. Jedan od delova programa je, prema rečima Gajića, uspostavljanje bolje saradnje lokalnih samouprava i policije. "Svakako je strateško opredeljenje SKGO da radi na pitanjima lokalne sigurnosti i bezbednosti, pre svega kroz saradnju policije i opština", istakao je on.

Gajić je dodao da je Predsedništvo SKGO razmatralo Nacrt zakona o policiji, čije se usvajanje uskoro očekuje, i predložilo MUP-u da se u taj zakon unesu mehanizmi za konkretizaciju saradnje policije i opština.

 Spisak polaznika obuke i dobitnika sertifikata