Vesti

Dodela opreme za elektronsko vođenje matičnih knjiga


Državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo, Boris Barjaktarović, savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Saša Pivalica i predsednik Stalne konferencije gradova i opština i opštine Novi Beograd, Nenad Milenković, uručili su 12. decembra 2008. godine računarsku opremu predstavnicima gradova i opština u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Ovom prilikom, potpisan je i Sporazum o ustupanju računarske opreme između Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predstavnika opština, odnosno gradova.


Trideset lokalnih samouprava, dobilo je ukupno 120 računara, više servera i štampača za unapređenje rada i funkcionisanje poslova koji se odnose na vođenje drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku. Ovo je prva faza dodele računarske opreme nabavljene iz projekta Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo „Modernizacija lokalnih samouprava (e-Uprava)” koji vredi gotovo 18 miliona dinara, a finansira se iz sredstava Nacionalnog investicionog plana. Na osnovu odgovora lokalnih samouprava o njihovoj potrebi, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dodelilo je računarsku opremu.


U drugoj fazi, biće dodeljeni softveri onim lokalnim samoupravama koje ih nemaju. Inače, ovo je samo deo sredstava koja Republika u narednom periodu namerava da uloži u cilju modernizacije lokalnih samouprava.


Jedna od novina Predloga zakona o matičnim knjigama koji je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je izdavanje izvoda iz matičnih knjiga u opštinama/gradovima bez obzira na mesto vođenja matičnih knjiga. Primena ove odredbe zakona u praksi omogućiće stvaranje jedinstvenog informacionog sistema koji predviđa modernizaciju lokalnih samouprava za koju i Republika na ovaj način izdvaja značajna sredstva. Važeći zakon donet 1990. godine praksa je prevazišla, naročito po pitanju primene informacionih tehnologija.


Uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema će olakšati građanima dobijanje izvoda iz matičnih knjiga, što predstavlja (relativno) kratkoročan cilj. Međutim to je samo prvi korak, dugoročan cilj je smanjenje potrebe za izdavanjem izvoda i uverenja. Uspostavljanje informacionog sistema tj. prevođenje matičnih knjiga u elektronski oblik je osnovni preduslov za uprošćavanje procedura – smanjenje upotrebe „papira“ i čekanja pred šalterima gde se oni pribavljaju.


Spisak opština kojima je dodeljena oprema >>>