Vesti

Zvaničan početak projekta LADDER

Uvodna konferencija projekta LADDER održana je 5. juna 2015. godine, u Briselu u prostorijama Komiteta regiona. Događaj je okupio preko 150 predstavnika 26 partnerskih i 20 pridruženih organizacija u bio je odlična prilika za predstavljanje misije LADDER sa fokusom na „Osnaživanje i uključivanje građana u značajna pitanja" i diskusiju o glavnim ciljevima projekta koji bi u naredne tri godine trebalo da budu ispunjeni.

U uvodnom delu skupa prisutnima su se obratili: Oriano Otočan, predsednik ALDA, Karl Hajnc Lamberc, potpredsednik Komiteta regiona i Valentina Aurićio, šef sektora za DEAR programe.

Cilj konferencije bio je predstavljanje značaja uloge lokalnih vlasti u razvoju obrazovanja i podizanja svesti građana o značajnim pitanjima u različitim oblastima (mladi, decentralizacija, javno-privatna partnerstva, migracije...), kao i svih detalja projekta LADDER, uključujući metodologiju, ciljeve, kao i plan rada.

Generalna sekretarka ALDA Antonela Valmorbida predstavila je  najvažnije aspekte LADDER projekta i kako delovanje na lokalu može imati globalne efekte. Gospođa Valmorbida je moderirala debatu u kojoj su učestvovali: Silvio Lazari, iz Evropske komisije, Nikos Gamuras, menadžer projekta,  Gaja Doganoglu, potpredsednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope,  Flavio Zanonato, član Evropskog parlamenta i Sinciana Poiana, iz generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Primere dobre prakse predstavili su predstavnici opštine Vejle iz Danske, udruženja SLOGA iz Slovenije i Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine.

O projektu

Stalna konferencija gradova i opština je partner na trogodišnjem projektu LADDER  u kojem učestvuje još 26 partnera i 20 pridruženih članova iz čak 18 država Evropske unije i 17 država koje nisu članice EU. Lider na projektu je  ALDA (European Association for Local Democracy), a projekat je finansijski podržan od strane EuropeAid.

Osnovni cilj projekta je da se ojačaju kapaciteti lokalnih vlasti u sprovođenju EU DEAR (Development Education and Awareness Raising) politika, ali i poveća saradnja EU sa njenim susedima. U okviru projekta predviđeno je formiranje različitih tematskih, ali i regionalnih radnih grupa (SKGO je koordinator grupe za jugoistočnu Evropu), održavanje serija obuka za izgradnju kapaciteta, konferencija i seminara radi umrežavanja i razmene znanja kako na  međunarodnom, tako i na nacionalnom i lokalnom nivou.