Vesti

IZVEŠTAJ SA SEDNICE PREDSEDNIŠTVA SKGO

Sedma sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština održana je u utorak, 2. juna, u sedištu SKGO. Osim članova Predsedništva, sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U prvom delu sednice razmatrana su tri nacrta Zakona:
1. Nacrt zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru;
2. Nacrt zakona o opštem upravnom postupku, i
3. Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti žiovotinja (radna verzija).

Nakon diskusije o Nacrtu zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, Predsedništvo je zaključilo da je potrebno unaprediti tekst Nacrta zakona i u tom pravcu dati su koncepcijski komentari i konkretni predlozi za izmene i dopune pojedinih odredbi. Koncepcijski komentari i konkretni predlozi se, pre svega, odnose na: pitanje podele gradova i opština u grupe, korekciju smanjivanja broja zaposlenih u kontekstu na devastirane i male opštine, detaljnije definisanje Programa racionalizacije, jasnije definisanje kriterijuma za utvrđivanje maksimalnog broja zaposlenih, finansiranje otpremnina i mogućnost uvođenja stimulativne otpremnine, preuzimanje zaposlenih iz svih organizacionih oblika u sistemu LS, definisanje posebnih pravila za zaposlene u predškolskim ustanovama, regionalnim ustanovama i javnim preduzećima i dr. Komentari i predlozi sa detaljnim objašnjenjem prosleđeni su resornom ministarstvu.

Predsedništvo je podržalo donošenje novog Zakona o opštem upravnom postupku i uputilo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da u skladu sa svojim mogućnostima isplanira sredstva za obuke zaposlenih, u kasnijoj primeni ovog propisa.

U pogledu Radne verzije zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja, posebno je naglašeno da SKGO ne podržava eutanaziju odnosno ubijanje zdravih životinja, pasa i mačaka. S tim u vezi, SKGO se zahvaljuje predstavnicima Uprave za veterinu koji su još jednom istakli da to ne predstavlja intenciju najavljenih izmena propisa. Imajući u vidu da, resorno ministarstvo nije još pripremilo nacrte propisa za javnu raspravu, Predsedništvo je predložilo Ministarstvu da uključi predstavnike SKGO u radnu grupu koja radi na predlozima koji se odnose na nadležnosti JLS u vezi sa domaćim životinjama i kućnim ljubimcima. Takođe, Predsedništvo je razmatralo i Upravi za veterinu pri resornom ministarstvu dostavilo načelne predloge koji su svrstani u tri grupe:

1. obezbeđivanje adekvatnog pravnog okvira za delovanje JLS i kontrolu u oblasti držanja domaćih životinja, a posebno kućnih ljubimaca: pasa i mačaka;
2. obezbeđivanje finansijskih preduslova za sprovođenje zakonom utvrđenih nadležnosti JLS;
3. mere JLS u cilju donošenja i usaglašavanja lokalnih akata sa Zakonom i podzakonskim aktima i razvoja svesti građana o odgovornom vlasništvu i unapređenja saradnje sa udruženjima za zaštitu životinja.

U okviru sednice usvojene su:
- Inicijativa za izmene i dopune Zakona o zaštiti prava pacijenata, i
- Inicijativa za izmene i dopune Pravilnika o načinu postupanja po prigovoru, obrascu i sadržaju zapisnika i izveštaja savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Suštinska izmena i dopuna ovih inicijativa je kvalitetnija zaštita prava pacijenata (npr. Da se ​​određeni rokovi definišu, da se tumačenja svedu na najmanju moguću meru), a posebno se ističe značaj medijacije, jer u ovom trenutku savetnik za zaštitu prava pacijenata, po Zakonu, nema mogućnost davanja preporuka za otklanjanje povrede prava.

Takođe, usvojeni su i Predlozi SKGO na Nacrt zakona o policiji, koji se, između ostalog, odnose na proširenje saradnje policije ne samo sa JLS nego i sa gradskim opštinama, propisivanje obaveze da starešina nadležne područne organizacione jedinice policije učestvuje u radu takvih tela i da podstiče njihovo osnivanje tamo gde ih još uvek nema, propisati mogućnost lokalne samouprave da materijalno pomaže policiji.

Od dokumenata od značaja za funkcionisanje SKGO, članovi Predsedništva usvojili su:
- Zapisnik sa 6. sednice Predsedništva;
- Izveštaj generalnog sekretara o radu SKGO u periodu od 6. februara do 2. juna 2015. godine;
- Odluku o formiranju Mreže za romska pitanja;
- Odluku o formiranju Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj;
- Odluku o finansijskom izveštaju za 2014. godinu i rasporedu viška prihoda;
- Finansijski plan SKGO za 2015. godinu.

Prisutni su informisani i o najvažnijim aktivnostima u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje, kao i o rezultatima sprovedenog istraživanja u okviru projekta "Evropski gradonačelnici - politički lideri u evropskim gradovima".

Novi kooptirani član Predsedništva je gradska opština Surčin.