Vesti

Ruralna Srbija na putu ka EU – prezentacija IPARD II programa u Nišu

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, SKGO i Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, a uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju kroz projekat „Institucionalna podrška SKGO - faza 2", organizovali su 9. juna 2015. godine, u Nišu konferenciju „Ruralna Srbija na putu ka EU".

Oko 250 učesnika, poljoprivrednih gazdinstava, malih, srednjih i mikro preduzeća koja se bave preradom hrane, predstavnika lokalnih samouprava i institucija podrške sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja iz 37 opština južne i jugoistočne Srbije, imalo je prilike da u prvoj sesiji sazna više o sredstvima iz instrumenta za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj ili IPARD sredstvima, koja su namenjena poljoprivrednim proizvođačima,  sektoru prerade hrane i seoskom turizmu, sa ciljem dostizanja standarda koji važe u Evropskoj uniji.

Otvarajući jučerašnji skup, gradonačelnik Grada Niša i predsednik SKGO prof. dr Zoran Perišić je naglasio da smo na samom početku novog ciklusa korišćenja pretpristupne pomoći Evropske unije za ruralni razvoj i da je logično da postoje nejasnoće kod krajnjih korisnika u vezi sa načinom i metodologijom korišćenja tih sredstava.  Iz tog razloga, ovaj skup u mnogo čemu može svima na jugu Srbije pomogne u pravilnom sagledavanju i primeni znanja vezanih za podizanje kapaciteta naše poljoprivredne proizvodnje, prerade i sektora seoskog turizma kako bismo blagovremeno izmenili i prilagodili okvir naše ruralne politike u skladu sa politikom i dobrom praksom u EU.

„Ovo nisu socijalni, već razvojni programi koji se odnose na srednje i visoko razvijene proizvođače kako bi uspeli ekonomski da opstanu u uslovima konkurentnosti, odnosno kada dođe do potpune liberalizacije trgovinskih tokova", rekao je gradonačelnik. S obzirom da u Nišu postoji oko 5000 komercijalnih gazdinstava ova domaćinstva predstavljaju značajan potencijal za razvoj poljoprivrede u predstojećem periodu. „Iz tog razloga se Grad Niš preko svoje Uprave za poljoprivredu i razvoj sela strateški opredelio za aktivno pružanje savetodavnih i administrativnih usluga poljoprivrednicima, organizovanje stručnih usavršavanja, izradu projekata, promociju svojih potencijala i umrežavanje sa drugim institucijama i partnerima. Ovogodišnjim Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za teritoriju Grada Niša, utvrdili smo namenu i način korišćenja sredstava u ukupnom iznosu od 64.570.000 dinara", dodao je gradonačelnik.

Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i predsednik pregovaračkih grupa za poglavlja 11, 12 i 13 upoznao je učesnike skupa sa procesom pregovaranja o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

„Naš jedini izlaz je u pretpristupnim fondovima EU i to je ono za šta se ova Vlada zalaže. IPARD program je prihvaćen od strane Evropske komisije i ako budemo pametni, i ako sve institucije urade ono šta se od njih traži mi ćemo imati na raspolaganju do 2020. godine 175 miliona evra bespovratne pomoći. Evropska komisija se uverila da mi posedujemo neophodno znanje i da smo mnogo uradili do sada. Država je jasno prepoznala EU integracije kao strateški cilj tako da i proces adaptiranja zakonodavstva EU ide odličnim putem."

Učesnicima se obratio i Aleksandar Bogunović,  šef Odseka za programiranje i promociju ruralnog razvoja MPZŽS, koji je pojasnio koje su mogućnosti, kriterijumi, mere i ograničenja za korišćenje sredstava iz IPARD II programa.  Korisnici IPARD II programa, mogu biti registrovana poljoprivredna gazdinstva - fizička lica (uključujući preduzetnike) i pravna lica, mala, srednja i mikro preduzeća, što znači da ograničenja u tom smislu ne postoje. Kroz IPARD II program, krajnjim korisnicima u Republici Srbiji od 2016. godine biće dostupno oko 175 miliona evra bespovratne pomoći, a sredstva će pokrivati u proseku od 50 odsto do 75 odsto potrebnih sredstava za projekte u vrednosti od 6.000 do 2.000.000 evra (zavisno od svrhe). Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će u narednom periodu akreditovati tri mere i to: 1. Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (mleko, meso, voće i povrće i ostali usevi-žitarice, uljarice, šećerna repa); 2. Investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda (mlečno prerađivačka industrija, mesno prerađivačka industrija, prerada voća i povrća); 3. Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja (razvoj turističkih objekata i usluga kod poljoprivrednih proizvođača  i drugih privrednih subjekata koji se nalaze u ruralnim područjima i podrška razvoju turističkih i rekreativnih aktivnosti, naročito za porodični i dečji  turizam).