Vesti

Obuka o programiranju opštinske infrastrukture i SLAP 2.0 informacionom sistemu


MISP program je, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, organizovao dvodnevnu obuku na temu programiranja opštinske infrastrukture i SLAP 2.0 informacionom sistemu. Obuka je održana 10. i 11. decembra 2008. godine, u Sava centru.


Na konferenciji organizovanoj od strane Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva finansija i Stalne konferencije gradova i opština, održanoj 28. marta 2008. godine u Sava centru, gospodin Božidar Đelić, potpredsednik Vlade za evropske integracije, istakao je koliko je važno da opštine postanu proaktivne u razvijanju strategija za razvoj lokalne infrastrukture, identifikaciji projekata koji bi ispunjavali kriterijume za kofinansiranje u okviru EU IPA programa.


MISP je uz podršku SKGO organizovao obuku za 85 viših opštinskih administratora između ostalih predstavio i SLAP 2.0 informacioni sistem i način unošenja projektnih podataka, važne faktore koji doprinose bodovanju projekata priloženih u SLAP, metodologije za poboljšanje razvojne strategije u opštinskoj infrastrukturi i za postavljanje projektnih prioriteta, razne nacionalne strategije za lokalnu infrastrukturu u sklopu ključnih ministarstava, a posebno Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, razne izvore domaćeg i inostranog finansiranja koji bi mogli upotpuniti IPA ko-finansiranje.


SLAP 2.0 sistem je novo internet sredstvo koje omogućava opštinama da registruju projektne interese popunjavanjem Dokumenta Projektnog Profila (DPP) sačinjavajući čitav set podataka o tehničkom konceptu projekta, njegovom ugrađivanju u nacionalne ili regionalne strategije, njegove troškove, načine finansiranja, zrelost za implementaciju i drugo.


Očekuje se da SLAP 2.0 zvanično bude dostupan krajem januara 2009. ili početkom februara 2009. nakon opširnih testiranja njegovih raznih pomoćnih instrumenata i mehanizama. SLAP 2.0 i DPP usmereni su na urgentnu potrebu opština i projektnih sponzora za standardizovanim informacijama o razvojnom procesu projekta kroz njegov vek trajanja. Od velike su važnosti za opštine jer se mogu lako popuniti putem interneta iz sopstvene kancelarije i mogu kroz, doduše drugačije izveštajne formate služiti zahtevima različitih projektnih sponzora (Ministarstvo finansija, NIP, Eko fond, Evropska unija, IFI, itd.). Uz pomoć SLAP-a opština može imati pristup ekspertizi i finansiranju za tehničku pomoć (pripremu projekta) i investiranje.


SLAP 2.0 informacioni sistem i njegove baze dokumenata projektnog profila projekata su od jednakog interesa finansijerima i projektnim sponzorima iz razloga što obezbeđuju internet pristup uprošćenim i efikasnijim bazama podataka opštinskih projekata koje omogućavaju odobravanje i poređenje projekata kroz vladine agencije i ministarstva. Takođe, može se jednim potezom obezbediti pristup informacijama po pitanju razvoja projekata i njihovoj zrelosti na putu ka implementaciji.


U samoj realizaciji obuke učestvovali su predavači iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstva finansija, Ministarstva za nacionalni investicioni plan, Fonda za zaštitu životne sredine, Regionalne agencije Banata, Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Evropske banke za obnovu i razvoj, Ambasade Španije, KfW-a, Alma mons-a i MISP programa.