Vesti

Unapređenje efikasnosti i transparentnosti preduslov za investicije

Završna konferencija projekta „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu" pod nazivom „Unapređenje efikasnosti i transparentnosti - put ka poboljšanju poslovne klime", održana je 23. juna 2015. godine u Beogradu. Na skupu su predstavljeni rezultati ovog projekta koji su realizovali Stalna konferencija gradova i opština i OPTIMUS - Centar za dobro upravljanjem, uz finansijsku pomoć Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

U periodu od decembra 2011. do juna 2015. godine, projekta je realizovan u 16 lokalnih samouprava sa ciljem obezbeđivanja boljeg poslovnog okruženja, kroz pojednostavljenje administrativnih procedura, kako bi se smanjili troškovi i vreme neophodno preduzećima, izgradili održivi regulatorni mehanizmi za nove propise, koji će obezbediti niske troškove i manji rizik poslovanja i povećala transparentnost i efikasnost javne administracije na lokalnom nivou.

Na skupu je naglašeno da je unapređenje efikasnosti i transparentnosti administracije u lokalnim samoupravama osnovni preduslov za privlačenje stranih investicija i oporavak privrede Srbije, a prisutnima su se ovom prilikom obratili Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Gabrijela Šafrot, zamenica direktorke Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić kazao je da je cilj projekta, pomoć građanima i privredi kako bi im lokalna administracija bila na usluzi na što jednostavniji, jeftiniji i transparentniji način.

Kako je procenjeno, projekat koji je sproveden u Vladičinom Hanu, Bajinoj bašti, Knjaževcu, Ivanjici, Kanjiži, Vlasotincu, Kovinu, Ćupriji, Bečeju, Tutinu, Novom Pazaru, Kraljevu, Leskovcu, Loznici, Somboru i Gornjem Milanovcu, omogućiće uštedu privredi i gradjanima od oko 22 miliona evra godišnje u direktnim i indirektnim troškovima, zahvaljujući pojednostavljenju procedura, skraćenju vremena za izdavanje dozvola, odobrenja i rešenja, ukidanju dokumentacije i smanjenju taksi i naknada.

Tokom projekta urađen je 61 novi model administrativnih procedura iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, urbanizma, LPA, zaštite životne sredine, imovinsko-pranih odnosa, društvenih delatnosti i saobraćaja, koji će biti dostupan na sajtu SKGO.

Staničić očekuje da će se projekat nastaviti, navodeći da će se SKGO truditi da ga proširi i na ostale lokalne samouprave.

Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak istakao je da Srbija mora da unapredi rad administracije na lokalnom nivou i zbog postojećih i zbog potencijalnih investitora.

"Unapređenje administrativnih procedura je deo tržišne utakmice, a istovremeno se očekuje da administracija ne otežava život ni privredi ni građanima", kazao je on.

Bošnjak očekuje da 16 lokalnih samouprava, koje su tokom tri i po godine prošle kroz projekat unapređenja poslovnog okruženja, pomognu onima koje to nisu, kako bi sve opštine i gradovi bili jednako spremni da pruže najkvalitetniju uslugu svojim građanima i privredi.

Zamenica direktorke Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Gabrijela Šafrot kazala je da je projekat pojednostavljenja administrativnih procedura u 16 lokalnih samouprava omogućio uštedu za preduzeća u troškovima i vremenu čekanja. Prema njenim rečima, zbog toga će potencijalni ulagači gledati da izaberu lokalne samouprave sa najboljim uslovima za biznis.

"Lokalne samouprave moraju da shvate da su efikasnija i transparentnija administracija, pojednostavljene procedure i dijalog sa privatnim sektorom osnovni preduslovi za oporavak privrede Srbije", kazala je ona.