Vesti

U toku javna rasprava o finalnom nacrtu programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike

Vlada Srbije je na poziv Evropske komisije izradila Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (Employment and Social Reform Program - ESRP). Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva pozivaju zainteresovane organizacije da do 04.09.2015. dostave komentare na finalni nacrt Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP).

Dokument je dostupan na http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/rs/javna-rasprava-o-finalnom-nacrtu-programa-reformi-politike-zaposljavanja-i-socijalne-politike-esrp/

Strategija proširenja Evropske unije 2013-2014. pokrenula je novi instrument kojim će za zemlјe u procesu pristupanja EU biti utvrđeni i praćeni prioriteti u oblastima zapošlјavanja i socijalne politike - Program reformi politike zapošlјavanja i socijalne politike (ESRP).

 ESRP je fokusiran na ograničeni broj ključnih prioriteta u oblasti zapošljavanja i socijalne politike (socijalna i zdravstvena zaštita, obrazovanje, penzijski sistem). Pored toga, dokument sadrži horizontalne aspekte kao što su izgradnja kapaciteta, upravljanje i institucionalne reforme, kao i upotreba EU fondova za sprovođenje planiranih reformi.

Ceo proces izrade je otvoren i partneri su u više navrata bili konsultovani i pozvani da se, kroz različite mehanizme konsultacija, aktivno uključe u izradu ovog dokumenta. Kako su lokalne samouprave u velikom broju navedenih ciljeva jasno prepoznate kao nosioci aktivnosti, pozivamo gradove i opštine da se blagovremeno izjasne. Komentare je poželjno unositi direktno u tekst i poslati na aleksandra.tomanic@gov.rs (u cc jasmina.tanasic@skgo.org ).