Vesti

Završen ciklus obuka za upravljanje projektima


U skladu sa planom obuka predviđenih projektom ’’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza’’, zaposleni u Kancelarijama za razvoj zajednice u šest pilot opština/gradova na projektu (Loznica, Valjevo, Osečina, Krupanj, Sremski Karlovci i Čoka) prošli su, u periodu septembar 2007. – decembar 2008. godine, obuku za pripremu i upravljanje projektima. Pored zaposlenih u Kancelarijama obuci je prisustvovao i po jedan predstavnik lokalne administracije iz Valjeva, tj. Osečine.


Obuka je sadržala 4 modula od kojih je svaki bio posvećen jednom od segmenata projektnog ciklusa: identifikovanje problema, izrada predloga projekta, sprovođenje projekta i monitoring i evaluacija. Na ovaj način, menadžeri i sekretari šest pilot Kancelarija unapredili su postojeća i stekli dodatna znanja neophodna za kvalitetno, efikasno i odgovorno upravljanje projektima. Poseban značaj ove obuke sastojao se u tome što su učesnici, ne samo usvajali znanja, već su ih i tokom obuke primenjivali – izrađujući svoje predloge projekata. Tako rezultat ove obuke nije samo stečeno znanje, već i šest predloga projekata spremnih da odgovore na moguće konkurse ili da budu ponuđeni zainteresovanim donatorima. Predlog projekta Kancelarije za razvoj zajednice iz opštine Osečina je već odobren od strane Ministarstva omladine i sporta i njegova realizacija se očekuje.


Značaj ovih obuka je, pored gore istaknutog, i u tome što su predavači posebno vodili računa o pravilima i procedurama koje propisuje Evropska komisija, koja je trenutno jedan od najznačajnijih donatora na našem području. U narednom periodu će značaj poznavanja projektnih procedura i zahteva Evropske unije biti još izraženiji, jer su otvoreni novi programi prekogranične saradnje, kao i drugi programi dostupni za zemlje potencijalne kandidate.