Vesti

Primena Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru u gradovima i opštinama

Nakon usvajanja Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru u gradovima i opštinama, a imajući u vidu značaj ovog propisa za funkcionisanje lokalne samouprave, Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave organizovali su 11. septembra 2015. godine radni sastanak sa predstavnicima gradova i opština.

Prisutnima su se uvodnom delu obratili potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i predsednik SKGO Zoran Perišić, a tokom radnom dela skupa na pitanja prisutnih odgovarali su pomoćnici ministarke Saša Mogić i Ivana Savićević.

U iščekivanju podzakonskog akta kojim bi Vlada trebalo da utvrdi maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave i kojim se faktički počinje sa primenom ovog zakona, SKGO je organizovala ovaj skup sa namerom da se pre početka primene zakona otklone razne dileme i nedoumice koje su se pojavile od donošenja zakona, odnosno da se svi akteri na lokalnom nivou još jednom detaljno upoznaju sa obavezama koje ih očekuju do kraja godine.

Pomoćnici ministra su nakon kratkog uvoda u najvažnije delove zakona prešli na pitanja koja su se odnosila na osnovne ciljeve zakona, krug lica na koji se odnosi, sprovođenje internog konkursa, pitanje novčanih naknada i otpremnina, rokove za realizaciju, itd.

Obzirom na prisustvo velikog broja učesnika, prisutni su postavljali pitanja usmenim putem ali i u pismenom obliku kako bi se naknadno odgovorilo na sva pitanja koja su od značaja za pravilnu primenu Zakona.

PItanja i odgovori >>>