Vesti

Potpisan Sporazum o saradnji SKGO i Ministarstva finansija na IX sednici Predsedništva

Deveta sednica Predsedništva SKGO održana je u sredu, 30. septembra 2015. godine, u sedištu SKGO. U radu sednice učestvovao je ministar finansija Dušan Vujović, koji je članovima Predsedništva predstavio osnovne principe na kojima će počivati novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Ovom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji na izradi Nacrta zakona o finansiranju LS između Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva finansija, kojim su definisani polazni principi i procesi izrade zakonskog rešenja koji će biti osnov za zajednički rad.

U obraćanju članovima Predsedništva ministar Vujović je izjavio: „Potpisivanjem ovog Sporazuma, ulazimo u fazu pripreme Nacrta Zakona o finansiranju lokalne samouprave, u koju želimo da uključimo sve legitimne predstavnike lokalnih samouprava i države i smatramo da je Stalna konferencija gradova i opština najbolji način da to uradimo. Očekujemo da će u tom procesu svi doprineti da se sastavi kvalitetan Zakon koji će ispuniti ciljeve koje smo postavili".

Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša je zahvalio ministru Vujoviću na saradnji i najavio značajan doprinos SKGO u izradi novog zakonskog rešenja.

Izabela Perih, direktorka beogradske kancelarije Švajcarske agencije za razvoj i saradnju naglasila je značaj izrade novog Nacrta zakona o finansiranju lokalne samouprave za gradove i opštine u Srbiji i istakla da je Švajcarska podržavala kako lokalne samouprave i SKGO, tako i državne institucije kroz različite projekte koji su se bavili sistemom javnih, a posebno lokalnih finansija. Predstojeće aktivnosti na izradi Nacrta zakona, Stalna konferencija gradova i opština će realizovati kroz projekat „Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji sprovodi SKGO, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

U nastavku skupa usvojeni su zapisnici sa prethodnih sednica Predsedništva, izveštaj o radu SKGO u prethodnom periodu, kao i izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju Strateškog plana SKGO u prvoj polovini 2015. godine.

Imajući u vidu da će 43. skupština SKGO biti održana u decembru ove godine, članovi Predsedništva su upoznati sa predlogom agende i usvojili su predloge Odluke o raspisivanju izbora za članove Predsedništva, predsednika SKGO, članove Nadzornog odbora, predsednika Nadzornog odbora i predsednike odbora SKGO i Odluke o imenovanju članova Izborne komisije za sprovođenje izbora na 43. skupštini SKGO.

Takođe, prisutnima je predstavljena i analiza Nacrta zakona o ozakonjenju objekata, a Predsedništvo SKGO je dalo predlog da Sekretarijat SKGO hitno organizuje skup na kome bi stručnjaci iz gradova i opština analizirali ovaj propis.

Na kraju sednice predstavljena je informacija o aktivnostima SKGO u kontekstu izbegličke krize, a usvojen je i apel gradovima i opštinama i međunarodnoj javnosti i partnerima SKGO. U apelu se pozivaju lokalne samouprave koje su direktno ugrožene da popišu materijalne potrebe i da pozovu sugrađane na solidarnost sa izbeglicama, migrantima i tražiocima azila, a takođe ovim apelom upućen je poziv lokalnim samoupravama koje nisu ugrožene da pokažu solidarnost i pruže pomoć kolegama iz ugroženih opština. Upućen je poziv za pomoć međunarodnoj javnosti i partnerima SKGO u kome se ističe da je ova izbeglička kriza međunarodnog karaktera i da je potrebno usklađeno delovanje međunarodne zajednice, kao i prepoznavanje potreba tranzitnih zemalja koje nisu članice EU. U apelu je istaknuta i potreba za finansijskom pomoći ugroženim državama, kako bi one na najbolji mogući način pomogle u ublažavanju krize.

Apel SKGO povodom izbegličke krize >>>