Vesti

Više od 600 prijavljenih za eObuku SKGO o javnim finansijama na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština organizuje eObuku „Upravljanje i kontrola javnih finansija na lokalnom nivou" za čije pohađanje se prijavilo više od 600 zaposlenih u oko 100 gradova i opština u Srbiji.

Ova osmonedeljna onlajn obuka počinje u ponedeljak, 5. oktobra 2015. i nudi ključne teme i informacije sa serije regionalnih sastanaka održanih krajem prošle i početkom ove godine u partnerstvu sa Državnom revizorskom agencijom (DRI). Cilj pomenute elektronske obuke je da učesnicima obezbedi bolje razumevanje pojmova i procesa funkcionisanja upravljanja i kontrole javnih finansija na lokalnom nivou, kao i da ukaže na najčešće greške i probleme koji je DRI identifikovala.

Ovu aktivnost SKGO organizuje u svojstvu partnera na programu „Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija", koji relizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske.

Predstavljanje eObuke organizovano je u 1. oktobra u Beogradu i tom prilikom okupilo se oko 250 zaposlenih u lokalnim samoupravama koji će pohađati ovaj onlajn kurs. Prisutnima su se obratili dr Duško Pejović, vrhovni državni revizor iz Državne revizorske institucije, Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

U okviru svog Centra za obuku SKGO je razvila platformu za jednostavno i dostupno elektronsko učenje uz podršku i korišćenje interneta i računara u smislu "bilo kada, na bilo kom mestu, uz bilo koji ritam učenja", koja obezbeđuje totalno prilagođavanje korisniku i omogućava mu lak pristup sadržaju i materijalima.

Pomenuta eObuka namenjena je svima koji učestvuju u procesu upravljanja i kontrole javnih finansija na lokalu - od pripravnika i odbornika (koji nisu upoznati sa procedurama i administriranjem javnih finansija) do iskusnih zaposlenih u lokalnim samoupravama kojima će se ukazati kako da izbegnu greške i nepravilnosti koje je DRI pronašla pri reviziji budžeta lokalnih vlasti.