Vesti

Panel diskusija "Izazovi i uticaj izbegličke krize za lokalnu samoupravu u jugoistočnoj Evropi"

Zagreb 2. oktobar 2015 - "Izazovi i uticaj izbegličke krize za lokalnu samoupravu u jugoistočnoj Evropi" bila je centralna tema panel diskusije koja je organizovana danas u Zagrebu, u Hrvatskoj, od strane Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS), uz podršku Nemačke razvojne agencije  za saradnju (GIZ) i Vlada Švajcarske.

Gradonačelnici i opštinski službenici iz Kutine, Tovarnika, Zaboka, Njemaca (Hrvatska), Kanjiže, Subotice, Paraćina, Preševa (Srbija), Kahamanmaraša i Istanbula (Turska) diskutovali su o svojim iskustvima i izazovima sa kojima su se susreli prilikom priliva izbeglica do sada i razgovarali o neophodnim sledećim koracima.

Lokalne vlasti su prve bile pogođene velikim prilivom izbegličkom, tako da moraju biti prihvaćeni kao ključni akter i podržan od strane nacionalne vlade i međunarodne zajednice u cilju rešavanja pitanja priliva izbeglica, zaključeno je na panel diskusiji gradonačelnika.

Lokalne samouprave su pozvale na bolju koordinaciju na regionalnom nivou i povećanje saradnje sa centralnim vlastima. "Naša međugradska koordinacija i solidarnost mora se pokazati", rekla je gospođa Ruža Veselčić Šijaković, gradonačelnica Tovarnika u Hrvatskoj. "Kroz tranzitne pravce, moramo da ukazujemo jedni drugima na očekivanom prilivu izbeglica, kako bi smo bili dobro pripremljeni. Takođe, saradnja sa centralnom vladom mora da se poboljša, za dobrobit svih".

Pogođene opštine se suočavaju sa velikim dnevnim prilivima izbeglica koje u mnogim slučajevima drastično prelazi broj stanovnika tih opština. U takvim uslovima, ostvarivanje nadležnosti lokalne samouprave postaje pravi izazov. Sigurnosti zajednice, čista životna sredina, pijaća voda, prikupljanje čvrstog otpada, tretman otpadnih vode, javni prevoz, itd postaju ključni problemi sa kojima pogođeni gradovi treba da se suočavaju svakodnevno. "Na ulicama Preševa dnevno imamo 3-4.000 izbeglica", rekao je Ilir Sadriu, član Gradskog veća ovog srpskog grada. "Moramo da povećamo kapacitete javnih komunlanih preduzeća kako bi smo mogli da upravljamo situacijom".

NALAS mreža broji 9000 jedinica lokalne samouprave. Samo nekoliko desetina njih su direktno pogođene ovom krizom. Aasocijacije lokalnih vlasti su spremne da se uključe u prekogranične međugradske podrške u cliju olakšanja tereta. "Ova kriza je i prilika da se testira koliko smo spremni I voljni da pomognemo", rekao je gospodin Emil Dragiči, predsednik NALAS-a i gradonačelnik Vulkana-Bai, Rumunija.

Saopštenje NALAS povodom izbegličke krize >>> 


Za više informacija, kontaktirajte:
• Jelena Janevska, NALAS - Menadžer za upravljanje znanjem I komunikaciju, janevska@nalas.eu, ++ 389 70 280 582, www.nalas.eu.
• Vesna Fabris, Udruženje opština u Republici Hrvatskoj, vfabris@udruga-opcina.hr, +385 13689153