Vesti

Planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama


Stalna konferencija gradova i opština i USAID-ov program za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti, organizuju sastanak zasnovan na ideji osnivanja Radne grupe za upravljanje vanrednim situacijama. Sastanak će okupiti predstavnike institucija na nacionalnom i lokalnom nivou koji se zalažu za sistem upravljanja vanrednim situacijama.


Skup će se održati 11. decembra u Beogradu u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština u Beogradu, Makedonska 22/XI, sa početkom u 11:00 časova. Učesnike će pozdraviti Nenad Milenković, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i predsednik opštine Novi Beograd.


Oblasti zalaganja Radne grupe bi mogle da budu:


  • Jačanje kapaciteta,uključujući kreiranje standarda za upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou, sa redovnim treninzima koji će obezbediti sprovođenje dogovorenih standarda i poboljšanje komunikacije između lokalnog i nacionalnog nivoa,


  • Reforma politike, koja podrazumeva javno definisanje uloge lokalnih samouprava u oblasti upravljanja vanrednim situacijama,


  • Javno zastupanjeza podizanje svesti građana o pitanjima upravljanja vanrednim situacijama na lokalnom nivou i zalaganje za veće fondove za preventivne aktivnosti i odgovor na nesreće.



Učesnici sastanka bi trebalo da postignu dogovor o sledećim pitanjima:

  1. Postojanje potrebe za radnom grupom koja se bavi vanrednim situacijama


  2. Utvrđivanje prioriteta radne grupe


  3. Način organizovanja radne grupe



Na skupu će biti prisutni predstavnici gradova i opština, članovi timova za upravljanje vanrednim situacijama, predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova Crvenog krsta, Međunarodne federacije crvenog krsta i crvenog polumeseca.


Za dodatne informacije, možete se obratiti Tijani Pajević na 063/385-204, 020/390-920, ili elektronskim putem na tijana_pajevic@dai.com.