Vesti

Održan sastanak Delegacije EU i SKGO povodom izbegličke krize

Povodom apela koji je Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) uputilo lokalnim samoupravama, međunarodnoj javnosti i partnerima povodom izbegličke, migrantske i azilantske krize, danas je na poziv Delegacije Evropske unije u Srbiji održan sastanak generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića sa saradnicima i šefa evropske misije u Beogradu Majkla Davenporta na kojem je razgovarano o pomenutoj krizi i situaciji u kojoj se, pre svega, tranzitne lokalne samouprave tim povodom nalaze.

Na sastanku je razmatrana mogućnost dalje saradnje Delegacije EU i SKGO u cilju koordinacije i podrške ugroženim gradovima i opštinama, a posebna pažnja posvećena je pružanju pomoći lokalnim samoupravama u kreiranju mehanizma koji bi omogućio adekvatan odgovor na izbegličku krizu, bez obzira da li je trenutna ili će trajati duže vreme. Ambasador Davenport je potvrdio da je Delegacija EU u potpunosti svesna težine situacije i tereta koji su ponele lokalne samouprave pogođene krizom, te da su već preduzete aktivnosti podrške u saradnji sa nacionalnim nivoom, ali da je SKGO važan činilac i partner koji će biti uključen u proces konsultacije i koordinacije pomoći na lokalnom nivou.

Povodom izbegličke, migrantske i azilantske krize, Predsedništvo SKGO usvojilo je apel gradovima i opštinama, međunarodnoj javnosti i partnerima na sednici koja je održana 30. septembra. U ovom apelu SKGO poziva lokalne samouprave koje su direktno ugrožene da popišu materijalne potrebe i da pozovu sugrađane na solidarnost sa izbeglicama, migrantima i tražiocima azila, a apelovano je i na lokalne samouprave koje nisu ugrožene da pokažu solidarnost i pruže pomoć kolegama iz ugroženih opština.

Poziv za pomoć SKGO je uputila i međunarodnoj javnosti kao i svojim partnerima, ističući da je ova izbeglička kriza međunarodnog karaktera i da je neophodno usklađeno delovanje međunarodne zajednice, kao i prepoznavanje potreba tranzitnih zemalja koje nisu članice Evropske unije. U apelu je istaknuta i potreba za finansijskom pomoći ugroženim državama, kako bi one na najbolji mogući način pomogle u ublažavanju krize.

Apel SKGO povodom izbegličke, migrantske i azilantske krize