Vesti

Urbanisti o ozakonjenju objekata na Mreži SKGO

Treći sastanak Mreže načelnika za urbanizam održan 15. oktobra, u Beogradu, pobudio je veliko interesovanje načelnika odeljenja i rukovodilaca službi za urbanizam i građevinske poslove i njihovih saradnika iz gotovo svih gradova i opština u Srbiji. Razlog ovom interesovanju bila je najava novog Zakona o ozakonjenju objekata i rezime sprovođenja Zakona o planiranju i izgradnji u prvih deset meseci njegove primene.

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović, predstavila je nova zakonska rešenja u vezi ozakonjenja bespravno izgrađenih objekata. Imajući u vidu da je Nacrt zakona o ozakonjenju u procesu  javne rasprave, sastanak Mreže za urbanizam bio je prilika da državni sekretar informiše prisutne o primedbama koje su usvojene tokom javne rasprave, među kojima su i mnoge potekle od SKGO  i samih članova Mreže. Tako je rečeno da će rok za izradu popisa nelegalnih objekata biti produžen na 12 meseci, a da će opštinama i gradovima biti omogućeno da u proces ozakonjenja uključe i radna tela - Komisije, koje će organizovati i nadgledati proces ozakonjenja. Nakon predstavljanja Nacrta, u panel diskusiji predstavnika odeljenja za urbanizam iz Sombora i Smedereva, kojima se za ovu priliku pridružila i rukovodilac Inspekcijske službe iz GO Zvezdara, bilo je reči o kapacitetima za sprovođenje ovog Zakona na lokalnom nivou. Tokom panela dat je još niz praktičnih saveta kako je moguće unaprediti organizaciju samog popisa bespravnih objekta u cilju efikasnijeg obavljanja ovog obimnog posla od značaja za JLS i državu.

Nakon deset meseci primene Zakona o planiranju i izgradnji vidljivi su pozitivni pomaci u pravcu efikasnijeg izdavanja dozvola, a gradovi i opštine su sve bolje organizovani i sve manje se obraćaju Ministarstvu za pomoć i savete. Po rečima Darinke Đuran iz Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, kol centar za pomoć u  izdavanju građevinskih dozvola još neko vreme će nastaviti sa radom, a uskoro će biti obavljeno i testiranje softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. U panel diskusiji načelnika odeljenja za urbanizam (iz Šapca,  Arilja, Topole i Čačka) razmenjena su iskustva vezana za primenu objedinjene procedure u praksi. Po rečima načelnika, najveće probleme u praksi izaziva član 145. Zakona, a najproblematičniji deo objedinjene procedure sada je priključenje objekata. Svi prisutni pozvani su da se što aktivnije uključe u rad  e-Mreže za urbanizam SKGO - koja predstavlja vid poslovno društvene mreže sa ciljem razmene iskustava i znanja u oblasti urbanizma i izgradnje.

Poslednji  blok sastanka Mreže bio je posvećen institutu Glavnog urbaniste. U panel diskusiji glavnih urbanista učestvovali su urbanisti iz grada Beograda, Niša, Kruševca i Velikog Gradišta. Ovo je novi institut ustanovljen Zakonom o planiranju i izgradnji i mali broj gradova i posebno opština se odlučuje da imenuje ovog funkcionera. U inspirativnoj diskusiji urbanista prisutni su mogli da čuju da je veoma opravdana potreba da se imenuje glavni urbanista u svakom gradu, a da je obim ovlašćenja i zadataka koji je dat zakonom moguće proširiti mnogim kreativnim zadacima koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta života u urbanim sredinama. Glavni urbanisti iskazali su inicijativu da razmenu iskustava nastave kroz mrežu SKGO.