Vesti

Promocija IPARD II programa u Kragujevcu

Promocija IPARD II - programa pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020, održana je 5. novembra 2015. godine, u Kragujevcu uz prisustvo predstavnika grada Kragujevca, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stalne konferencije gradova i opština, kao i više od 300 predstavnika lokalne samouprave, poljoprivrednih proizvođača, kao i predstavnika udruženja.

Na početku skupa Slađana Grujić, sekretarka Odbora SKGO za ekonomski razvoj poželela je dobrodošlicu prisutnima, osvrnula se na dosadašnju saradnju sa MPZŽS u vezi sa izradom lokalnih programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Predstavnica grada Kragujevca Minja Obradović, članica Gradskog veća za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju naglasila je važnost IPARD programa, pre svega za deo centralne Srbije i Šumadije, koji do sada nije mogao da konkuriše za sredstva iz EU koja su se dobijala pre svega preko prekogranične saradnje.

Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih i naglasio značaj Strategije ruralnog razvoja za period 2014-2024, za koju je rekao da je dokument koji je donet uz saradnju najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti.

Dragan Mirković, pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine predstavio je politiku ruralnog razvoja i institucionalni okvir i programe podrške ruralnom razvoju. Mirković je naglasio da se od 1. januara 2016. godine očekuje puna podrška od EU kroz IPARD i da će od tada moći da se koriste fondovi u iznosu od 175 miliona evra do 2020. godine. Rekao je da je usvojena Nacionalna strategija ruralnog razvoja sa svim smernicama EU, kao da su pred usvajanjem i Nacionalni programi za poljoprivredu i ruralni razvoj za period 2015-2020. godinu. Ukazao je na potrebu jačanja državnog aparata, pre svega Uprave za agrarna plaćanja, kako bi mogli da iznesu ceo proces, a takođe i na pružanje podrške lokalnim samoupravama koje će imati kontakt osobe za davanje informacija i smernica zainteresovanima za sredstva iz IPARD programa.

Aleksandar Bogunović, šef odseka za programiranje i promociju ruralnog razvoja u MPZŽS, prezentovao je Program pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020. i predstavio predviđenih pet mera, kao i uslove prihvatljivosti. Objasnio je proceduru konkurisanja, bodovanja, zaključenje ugovora i dr. kao i uslove koje treba da ispune zainteresovani. Pojedinačno je predstavio svih pet mera, kao i procenat povraćaja sredstava za svaku meru. Naveo je da PDV nije opravdani trošak, kao i šta može da očekuje prerađivački sektor. Precizno je objasnio ko sve ima pravo na sredstva iz IPARD-a i da svi koji ne ulaze u tu grupu imaju pravo da konkurišu za sredstva države (kroz Nacionalni program za ruralni razvoj i Nacionalni program za poljoprivredu) ili Autonomne pokrajine Vojvodine ili lokalne samouprave, ali i da se za isti program mogu dobiti sredstva samo od jednog izvora tj. ne može biti dvostrukog finansiranja.

Nakon toga prisutni su postavljali pitanja predstavnicima Ministarstva, koja su se ticala pre svega kad će otpočeti proces finansiranja i dobili odgovor da se to očekuje u drugoj polovini 2016. godine.

 Prezentacija IPARD II program >>>