Vesti

Potrebe i podrška lokalnim samoupravama u migrantskoj krizi

Radni sastanak na temu potreba lokalne samouprave u reagovanju na krizu izazvanu migracijama, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Programa za razvoj UN (UNDP), održan je 10. novembra 2015. godine u Beogradu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva, UNDP-a, Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, lokalnih samouprava Preševo, Šid, Kanjiža, Subotica, Dimitrovgrad, Bosilegrad i Beograda, kao i Stalne konferencija gradova i opština.

Otvarajući sastanak državni sekretar Ivan Bošnjak naglasio je da su lokalne samouprave do sada imale ulogu konstruktivnog partnera, kako u državnim organima, tako i međunarodnim organizacijama, ali da izazovi tek predstoje. Suočavanje lokalnih vlasti sa migrantskom krizom ostavilo je posledice na njihove kapacitete, te je potrebno precizno formulisati potrebe u narednom periodu i osmisliti rešenja za njihovo zadovoljenje.

Irena Vojačkova-Soljorano, stalna predstavnica UNDP-a u Republici Srbiji, istakla je da je Srbija jedna od zemalja koja je izuzetno dobro reagovala na ovu krizu, ali da su lokalne samouprave pretrpele najveći pritisak koji je ostavio trag na njihove ljudske i materijalne resurse, a naročito na kvalitet usluga koje se svakodnevno pružaju građanima. Iz ovih razloga potrebna je dodatna podrška i pomoć lokalnoj samoupravi u suočavanju sa krizom.

Aleksandra Vukmirović , šefica Službe za evropske integracije SKGO, predstavila je dosadašnje i buduće aktivnosti SKGO u podršci lokalnoj samoupravi u suočavanju i reagovanju na migrantsku krizu. Osim što je Predsedništvo SKGO uputilo apel relevantnim evropskim i regionalnim organizacijama i partnerima, SKGO prikuplja informacije i sarađuje sa državnim organima i donatorskom zajednicom.
Predstavnici opština Preševo, Šid, Kanjiža i grada Beograda izneli su svoja iskustva ovim povodom i predstavili napore u rešavanju krize izazvane migracijama, kao ključne potrebe na koje se mora reagovati.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski predstavio je aktivnosti Vlade APV u periodu od početka krize, a koje su prevashodno usmerene na podršku opštinama na teritoriji Vojvodine.

Na sastanku je zaključeno da je od izuzetnog značaja da lokalne samouprave postanu otporne na različite krizne situacije, jer se kriza nastavlja, a podrška izgradnji njihovih kapaciteta za odgovor na migrantsku krizu i dalje unapređenje regovanja na buduće izazove mora biti sastavni deo reagovanja svih aktera.