Vesti

Održana završna konferencija o upravljanju lokalnim finansijama

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je 16. novembra 2015. godine u Beogradu konferenciju pod nazivom „Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou" na kojem je predstavila aktivnosti i rezultate projekta „Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija". Ovoj završnoj konferenciji prisustvovali su najviši predstavnici jedinica lokalne samouprave, relevantnih nacionalnih institucija i internacionalnih partnera.

SKGO u svojstvu partnera sprovodi projekat „Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija", koji realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske. Vodeći partner je Državna revizorska institucija (DRI).  

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić rekao je da SKGO zajedno sa Državnom revizorskom institucijom sprovodi program unapređenja korišćenja javnih finansija na lokalnom nivou. "Taj program treba da omogući transparentnije trošenje sredstava i to na korist građana Srbije", ocenio je Perišić. "Program je omogućio dvosmernu komunikaciju između DRI i jedinica lokalne samouprave koja do sada nije postojala. Izveštaji revizora pokazuju da je u pojedinim lokalnim samoupravama upitan svaki drugi utrošeni dinar, dok je u drugim sredinama upitan svaki sedmi utrošeni dinar", rekao je Perišić. On je istakao da je SKGO u toku programa organizovala dva nacionalna i 20 regionalnih skupova na kome je bilo ukupno bilo preko 1000 učesnika, dok elektronsku obuku pohađa preko 720 učesnika.

Vrhovni državni revizor Duško Pejović iz Državne revizorske institucije ukazao je da situacija na terenu nije sjajna i da su ključni problemi nepravilno korišćenje javnih sredstava i upravljanja javnom imovinom. „Ključni problemi su nepravilno korišćenje javnih sredstava i upravljanje javnom imovinom i nedovoljno poštovanje pravila i procedura", kazao je Pejović dodavši da je problematično i to što interna revizija nije uspostavljena kod brojnih revidiranih subjekata. "Interna revizija kod brojnih revidiranih subjekata nije uspostavljenja, ili ako je uspostavljena nije na najefikasniji način obavljala svoje aktivnosti", rekao je Pejović.

On je tokom konferencije izneo i predlog za izmenu i dopunu zakonskog okvira koji se tiče funkcionisanja jedinica lokalne samouprave, a na osnovu dosadašnjeg rada DRI Sektora za reviziju budžeta lokalnih vlasti.

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da na kraju svake godine u Srbiji u ukupnom iznosu lokalne samouprave imaju budžetski suficit i da zbog toga Međunarodni monetarni fond savetuje Vladi Srbije da smanji sredstva za lokalne samouprave. Ona je rekla da će izdvajanja iz budžeta Srbije za lokalne samouprave u 2016. godini najverovatnije biti smanjena. "2016. godina biće godina rešavanja finansijskog položaja lokalnih samouprava, a u njenom prvom kvartalu očekuje se donošenje zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave". Ona je pozvala sve zainteresovane strane da se uključe u javnu raspravu i dodala da se ne sme dozvoliti da taj zakon bude donet na brzinu. Ona je rekla i da taj zakon neće rešiti sve probleme i da je on samo deo jedne šire slike.

"Ključni problemi su kako urediti trošenje sredstava, kako urediti nadležnosti i odgovornost republike i jedinica lokalnih samouprava, od koga zavisi na primer, finansijsko poslovanje škola. Zatim sledi kapacitet za budžetsko finansiranje, a na kraju jasne konsekvence za neodgovorno ponašanje", kazala je Udovički. "Važna je odgovornost odnosno da se zna ko je odgovoran za koju odluku, kao i da se zna koje su to finansije na koje lokalne samouprave mogu da računaju." Prema njenim rečima, neophodno je uspostaviti sistem u kome će jedinice lokalne samouprave "tačno znati šta koliko košta". "Dok se sistem ne postavi kako treba, ne možemo nikoga pozvati na odgovornost", dodala je ministarka.

Ambasador Švedske Krister Asp je rekao da je najvažnije stvoriti sistem u kome se u potpunosti poštuju prava građana i obezbeđuje dobra javna uprava. Naveo je da je Švedska, prepoznavši značaj reformi u ovoj oblasti, obezbedila 12 miliona evra za realizaciju projekata u Srbiji. "Švedska od pre dve godine finansijski podržava realizaciju ovog programa koji smatramo značajnim i sa stanovišta otvaranja poglavlja 32 u okviru pregovora sa EU, koje se tiče finansijske kontrole", dodavši da Švedska podržava Srbiju u pregovorima sa Evropskom unijom.

Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP), istakla je zahvalnost i ponos povodom uspeha ovog programa gde su pozitivni pomaci nastali na svim nivoima - od sela, opština i gradova do nacionalnog nivoa, obzirom da su pored Stalne konferencije gradova i opština i Državne revizorske institucije, na ovom programu učestvovali i Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Pravosudna akademija. Nedera je rekla da će UNDP nastaviti da radi zajedno na pozitivnim promenama sa Vladom Republike Srbije.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović, zatvarajući konferenciju, izrazio je zadovoljstvo zajedničkom saradnjom na programu, "koja je pokazatelj da smo na istom putu u cilju poboljšanja upotrebe javnih finansija", kako je ocenio. On je najavio da će DRI objaviti javni registar DRI preporuka kojih ima ukupno oko 4.000, ali da će moći da se napravi selekcija onih koje se tiču lokalnog nivoa. Takođe će biti dostupni i odazivni izveštaji jedinica lokalne samouprave, kao i odgovori koje je na njih DRI dala, kako bi se uspostavila praksa i omogućile informacije onim opštinama i gradovima gde DRI nije bila. Sretenović je rekao da će 2016. godina biti odlučujuća obzirom da će krenuti sa implementacijom drugi po redu strateški plan DRI. Značajna vest je i da je skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih finansija osnovao i pododbor koji će se baviti samo izveštajima DRI.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić zatvorio je konferenciju ukazavši na značaj podrške koju gradovi i opštine Srbije dobijaju od DRI, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija, kako bi se doveli stvari do višeg nivoa. "Važna nam je komunikacija, kako bismo unapredili delovanje i tom smislu su jako značajne preporuke za izmenu regulative koja se odnosi na gradove i opštine". Staničić se na samom kraju zahvalio na podršci UNDP i Švedskoj, koja ne samo je bila tu u prethodnom periodu, već što će na nju moći da se računa i ubuduće.