Vesti

Drugi sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj SKGO

Drugi sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj održan je u Beogradu, je 24. novembra 2015. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici gradova i opština koji rade na programima podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, regionalnih razvojnih agencija.

Ovom prilikom Dragan Mirković, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine upoznao je prisutne sa aktuelnim dešavanjima u vezi sa akreditacijom mera i struktura za primenu IPARD-a na nacionalnom nivou. Naglasio je važnost Mreže kao važan faktor održivosti znanja i razmene iskustava na lokalnom nivou kako u oblasti ruralnog razvoja tako i primene IPARD-a, kroz brz protok informacija i lakšu komunikaciju bez fizičkog sastajanja, a u cilju definisanja i primene adekvatnih razvojnih mera podrške.

Tokom diskusije članovi Mreže su istakli postojanje problema komunikacije sa Upravom za poljoprivredno zemljište, jer dugo čekaju na odgovor na njihove dopise, što se može popraviti uz aktivnu uključenost u Mrežu, ali su ukazali i na sveprisutan problem nedostatka ljudskih resursa.

Prof. dr Natalija Bogdanov i Aleksandar Bogunović, šef Odseka za programiranje i promociju ruralnog razvoja predstavili su Priručnik za programiranje mera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Priručnik je predstavljen, kao svojevrsni okvir za pronalaženje informacija koje mogu biti vrlo korisni. Objašnjen je razlog važnosti strateškog dokumenta i njegovo usklađivanje sa nacionalnim zahtevima, jer uz njegovu pomoć zna se šta se dešava trenutno, gde želimo da budemo i koje mere treba da načinimo da bismo u tome uspeli. Stavljen je akcenat na koordinisanju horizontalne veze sa drugim lokalnim strateškim dokumentima, jer okvir strateškog plana u jedinicama lokalne samouprave nije potpuno slobodan od šireg okruženja, što znači da i period na koji se odnosi strategija treba prilagoditi nacionalnom strateškom dokumentu, zbog okvira nacionalne politike.

Profesorka Bogdanov predočila je metodologiju rada na izradi strateškog dokumenta od identifikacije vodećih organizacija do resursa koje zahteva, kao i faze strateškog planiranja, koje su u Priručniku detaljno razrađene.

Slobodan Živanović, šef grupe za programiranje ruralnog razvoja u ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, izvestio je prisutne članove o lokalnim programima podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, o sprovođenju mera poljoprivredne politike i izveštavanju.

Irina Slavković, zamenik vođe tima sa projekta Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji predstavila je osnovne informacije o projektu, koji će biti realizovan od novembra 2015. do januara 2019. Ciljni regioni tog projekta su:

1.    Sremski i Mačvanski okrug

2.    Kolubarski i Šumadijski okrug

Neki od ciljeva projekta su: uvećanje izdvajanja iz lokalnog budžeta za 10%, povećanje zadovoljstva građana, povećanje projektnog finansiranja iz EU IPA fondova za 30%.

Prisutnima je ovom prilikom predstavljena i nova E - platforma za efikasnu komunikaciju članova Mreže i način na koji funkcioniše.

 Prezentacija Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji >>> 

 Prezentacija Strateško planiranje ruralnog razvoja - razlozi, postupci i principi >>>