Vesti

Baza opštinskih strategija

Tim potpredsednika Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva i Stalna konferencija gradova i opština su, kroz konsultacije sa partnerima i institucijama koje rade na lokalnom nivou, pokrenuli inicijativu mapiranja lokalnih strateških dokumenata. Kao rezultat ove inicijative, na osnovu istraživanja koje je sprovedeno u periodu mart/april 2007. u svim opštinama i gradovima u Srbiji, uspostavljena je jedinstvena baza lokalnih strateških dokumenata.

U 2007. godini pokrenuti su novi procesi strateškog planiranja na lokalnom nivou i usvojene su brojne opštinske strategije. Iz tog razloga pokrenut je i proces ažuriranja podataka u koji su ovog puta bili uključeni i opštinski poverenici SKGO koji su sproveli intervjue sa ključnim partnerima u opštinama i gradovima tokom aprila 2008. Takođe, značajno je unapređena i baza lokalnih strategija kojoj od danas možete pristupiti i na sajtu SKGO. Ova baza pruža informacije o tome koje sve opštine/gradovi imaju strateške dokumente, koji vremenski period i oblasti strategije pokrivaju, koja tela se bave izradom ili sprovođenjem strateških planova na lokalu, kao i koji su kapaciteti i obuke potrebni opštinama i gradovima kako bi efikasnije sproveli svoje strateške planove. Informacije iz baze je moguće uvezivati sa osnovnim statističkim podacima svake od opština/grada i kreirati različite izveštaje, a pored toga, zainteresovani imaju mogućnost da preuzmu prikupljene strateške planove opština/gradova.

Namera nam je da svežim informacijama redovno dopunjujemo i ažuriramo bazu. Nadamo se da će prikupljene informacije podstaći još bolju koordinaciju svih partnera koji realizuju aktivnosti na lokalnom nivou u Srbiji.