Vesti

Inauguracioni sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora Republike Srbije i Komiteta regiona EU

Zajednički konsultativni odbor za saradnju Republike Srbije sa Komitetom regiona EU (ZKO) održao je svoj prvi sastanak 7. decembra 2015. godine u Briselu, u sedištu Komiteta regiona. Članovi ovog tela sa srpske strane su predstavnici lokalne samouprave i pokrajine Vojvodine, a sa EU strane predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti zemalja članica EU. Zadatak ovog tela jeste podrška implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Republike Srbije EU.

Sastanku su, osim potpredsednice Vlade Srbije i ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori  Udovički, prisustvovali i: Dejan Jovanović, kopredsedavajući ZKO, odbornik grada Niša, Tijana Blagojevič, članica ZKO, predsednica opštine Vračar, Vesna Šalović, zamenica člana ZKO, predsednica opštine Surčin, Alisa Jovanović, PR menadžerka opštine Surčin, Goran Cvetanović, član ZKO, gradonačelnik Leskovca, Olivera Drenovac, članica ZKO, odbornica grada Kruševca,  Branislav Bugarski, član ZKO, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju, Zorana Kačanski, pomoćnica pokrajinskog sekretara, državni sekretar Ivan Bošnjak, MDULS, Danica Stojanović, načelnica, MDULS i Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za evropske integracije, SKGO. 

Na poziv Komiteta regiona, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički otvorila je ovaj sastanak, ocenjujući da je pravi trenutak za osnivanje ovakvog mehanizma za bolje uključivanje lokalnih i regionalnih vlasti u proces pristupanja, jer on upravo prelazi u novu fazu otvaranja pregovaračkih poglavlja. Ministarka je istakla da Vlada Srbije ima jasnu viziju o transformaciji javne uprave u modernu, racionalnu, profesionalnu, transparentnu i depolitizovanu javnu upravu koja će biti deo EU administrativnog prostora.

Kopredsedavajući ZKO Dimitrios Kalgeropoulos istakao je da je Srbija ostvarila veliki napredak, ali da je neophodno veće prisustvo EU u ovom regionu. Pozdravio je formiranje ZKO koji će omogućiti da se glas građana kroz lokalne samouprave čuje tokom procesa pridruživanja EU i istakao važnost primene principa subsidijarnosti. Drugi kopredsedavajući ZKO Dejan Jovanović naglasio je da je ostalo još mnogo posla u procesu harmonizacije domaćih propisa sa EU zakonodavstvom, kao i tekućim administrativnim i ekonomskim reformama, radi konačnog prihvatanja osnovnih vrednosti na kojima počiva EU.

U prvoj sesiji na temu "Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije EU", izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozdravio je napore Vlade Srbije u procesu pridruživanja EU i istakao četiri ključna cilja - vladavinu prava, demokratiju, ljudska i manjinska prava i slobodu medija. Pozdravio je formiranje ZKO kao još jedan vid podrške zemljama kandidatima, posebno lokalnim samoupravama i naglasio da, uprkos činjenici da se najvažnije odluke donose na nacionalnom nivou, paralelno sa tim, pregovarački proces mora više da uključi lokalni i regionalni nivo vlasti. On je istakao da postoje velike razlike među lokalnim samoupravama u Srbiji, kao i da razvijeni politički i ekonomski okvir Vojvodine može poslužiti za primer.

U drugoj sesiji na temu "Ruta migracije Zapadnog Balkana - fokus na Srbiju" pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski istakao je da je vojvođanska vlada pomogla lokalnim samoupravama koje su se suočavale sa ovom krizom, kako finansijski, tako i kroz humanitarnu pomoć, uključujući i obezbeđivanje  smeštajnih kapaciteta za potrebe migranata i lokalnog stanovništva.

Olivera Drenovac govorila je o suočavanju opština i gradova u Srbiji sa migrantskom krizom, a u okviru ovog okruglog stola govorili su Hans Jansen, Holandija, na temu "Zaštita izbeglica u oblastima porekla: nova perspektiva 2016", Dušan Reljić ispred nemačkog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost i  Žarko Petrović, ispred UNDP Srbija koji su izneli perspektivu međunarodnih organizacija u pogledu migrantske krize.

Delegacija srpskog dela Komiteta regiona, u organizaciji Generalnog direktorata za životnu sredinu Evropske komisije i SKGO, 8. decembra bila u studijskoj poseti gradu Sarleroa (pokrajina Valonija) na temu upravljanje otpadom. Tom prilikom oni su se upoznali sa funkcionisanjem interkomunalne agencije za upravljanje otpadom i postrojenja za upravljanje otpadom.