Vesti

Predsedništvo SKGO aktivno i tokom leta

Iako je bilo za očekivati da je letnja pauza počela, gotovo svi gradonačelnici i predsednici opština, članovi Predsedništva SKGO, odazvali su se pozivu i prisustvovali drugoj sednici koja je održana u Beogradu, 28. jula, uz prisustvo i učešće potpredsednice Vlade i ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. Predsedništvo SKGO broji 24 člana, a sednici je prisustvovalo njih 20.

Reforma javne uprave predstavlja složen, sistemski proces koji se tiče svih fizičkih i pravnih lica u Republici Srbiji. Transformacija javne uprave u servis građana i privrede treba da omogući brzo, efikasno, transparentno, odgovorno i ekonomično postupanje organa uprave prema građanima i privrednim subjektima, a donošenjem novog ZUP-a uspostavljen je sistemski zakonodavni okvir za taj preobražaj, počela je svoje obraćanje Udovički.

Predsedništvo SKGO je dalje razmatralo važna pitanja za lokalnu samoupravu, kao što su novine koje se odnose na Zakon o finansiranju lokalne samouprave (čije se usvajanje očekuje), ali i Zakon o porezima na imovinu. SKGO će, zaključak je Predsedništva, nastojati da bude uključena u predlog zakonskog rešenja koje se tiče finansiranja gradova i opština, u cilju pronalaženja najadekvatnijih rešenja za lokalne vlasti, ali i građane Srbije.

U daljem radu, predstavljeni su predlozi SKGO koji se tiču statusa Direkcije za izgradnju, formirane su dve nove mreže (za upravljanje rizikom i vanrednom situacijom i Mreža za lokalnu bezbednost).

Predsedništvo je usvojilo Finansijski izveštaj za 2015. godinu i Finansijski plan za 2016, a potom su predstavljeni novi programi, čiju je implementaciju SKGO nedavno otpočela (Podrška LS u Srbiji na putu kao EU- druga faza, koju podržava Vlada Švedske i program Upravljanje ljudskim resursima u LS, koji SKGO sprovodi u partnerstvu sa Savetom Evrope i MDULS. Ovaj program finansira EU).

Međunarodna saradnja i aktivnosti na ovom polju u poslednjem periodu bile su vrlo dinamične, tako da je Predsedništvo usvojilo predlog odluke o raspisivanju javnog poziva za kandidovanje članova i zamenika delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, dogovoreno je upućivanje poziva za dostavljanje kandidatura za delegaciju SKGO u Političkom komitetu CEMR-a, a članovi Predsedništva upoznali su se i sa revizijom sastava delegacije u zajedničkom konsultativnom odboru Srbije sa Komitetom regiona EU.

Sednicom je predsedavao gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a naredna sednica Predsedništva biće održana tokom jeseni.