Vesti

Zajednički rad na finansijskoj održivosti opština i gradova

Na sastanku potpredsednice Vlade i ministarke državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički i predstavnika Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) koji je održan 22. Januara 2016. godine, dogovoren je zajednički rad na pripremi strateških dokumenata na unapređenju položaja i odgovornosti lokalnih samouprava, kao srednjoročnog cilja reforme javne uprave. Delegaciju SKGO činili su: Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, Dragan Spirić, član Gradskog veća za budžet i finansije grada Vranja, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Nikola Tarbuk, pomoćnik generalnog sekretara SKGO i Dunja Naić, sekretarka Odbora SKGO za finansije i javnu svojinu.

Članovi delegacije SKGO izrazili su punu podršku naporima Vlade da se naplata javnih prihoda poveća na svim nivoima vlasti i srednjoročnom cilju finansijske održivosti, ali su istovremeno ponovili nezadovoljstvo zbog predloženih rešenja u Nacrtu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Ministarka Udovički je izjavila da oslonac Zakona mora biti na izvornim prihodima lokalnih samouprava, i naglasila je da je potrebno u što kraćem roku izaći sa konkretnim predlozima za unapređenje ovog zakonskog rešenja. Dogovoreno je i da će Radna grupa predstaviti analize efekta Zakona na pojedine lokalne samouprave, kako bi se pripremila prelazna rešenja koja će obezbediti, da, uz dobro rukovođenje, svaka lokalna samouprava može da se prilagodi novim uslovima.

Radna grupa će, pored ovog zadatka koji ima kratkoročni cilj, takođe razmotriti i predložiti izmene ključne regulative kako bi se, na nešto duži rok, predložila rešenja koja će obezbediti potpunu finansijsku disciplinu i održivost lokalnih samouprava.