Vesti

Smederevo: Dodeljeni sertifikati učesnicima eObuke o odgovornosti u javnim finansijama

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su 10. februara 2016. godine sertifikate polaznicima eObuke "Upravljanje i kontrola javnih finansija na lokalnom nivou" iz Gradske uprave Smedereva. Službenici iz Smedereva bili su najbrojniji učesnici ove obuke na daljinu jer je od prijavljenih 76, njih 54 sa uspehom završilo eObuku. Predstavnici SKGO i UNDP su dolaskom u Smederevo i ceremonijom uručenja sertifikata, odali priznanje službenicima iz Smedereva na brojnosti, ali i na ostvarenim rezultatima.

Sertifikate su uručili gradonačelnica Smederava dr Jasna Avramović, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nadera.

"Zahvaljujem se svima koji su pomogli Gradu Smederevu da prati trendove i propise u oblasti javnih finansija i omogućili nam da svoja znanja proširimo, kao i svim načelnicima i radnicima Gradske uprave jer su pokazali želju za usavršavanjem. Imali smo najveći broj polaznika koji su se obučili da na bolji i kvalitetniji način primenjuju pozitivne propise o finansiranju. Mi želimo da primenom svih zakona i iskustava još kvalitetnije radimo i da budžetska sredstva, koja su svih građana Smedereva, što bolje raspodelimo i najsvrsishodnije upotrebimo, uvek prateći tri E - ekonomičnost, efikasnost i efektivnost", poručila je gradonačelnica Avramović.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, rekao je da se Smederevo nametnulo svojim rezultatima, kao grad koji je dao pun doprinos ovom zajedničkom naporu da se poboljša primena svih propisa koji se odnose na javne finansije u lokalnim samoupravama. On je, čestitajući službenicima na brojnosti i kvalitetu u ovoj obuci, izrazio nadu da će ovakav način rada u narednom periodu biti unapređen.

"To je oko 10 procenata svih polaznika obuke iz Srbije što je vredno istaći u smislu značaja koje Grad pridaje uređenju svojih javnih finansija", ocenila je zamenica stalne predstavnice Programa UNDP u Srbiji, Steliana Nadera i čestitala na naporima koji se ulažu na unapređenju javnih finansija.

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Državnom revizorskom institucijom (DRI) od maja 2014. do kraja 2015. godine učestvovala je u realizaciji programa „Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama", koji je sproveden u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i finansijsku podršku Vlade Švedske.

Svrha programa bila je unapređenje efikasnosti upotrebe javnih finansija na nacionalnom i lokalnom nivou, uz razvijanje mehanizama odgovornosti i transparentnosti u trošenju budžetskih sredstava, a u skladu sa važećim propisima.

Jedna od aktivnosti u okviru ovog programa bila je realizacija eObuke za zaposlene u gradovima i opštinama pod nazivom "Upravljanje i kontrola javnih finansija na lokalnom nivou", koja je trajala od oktobra do novembra 2015. godine. Za pohađanje se prijavilo više od 720 učesnika iz 110 gradova i opština, dok je njih 588 obuku uspešno završilo.