Vesti

Konstituisan novi saziv Predsedništva SKGO

Novi saziv Predsedništva SKGO izabran na 43. skupštini konstituisan je 23. februara 2016. godine. Predsedništvo u novom sazivu čine: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Leskovac, Subotica, Novi Pazar, Smederevska Palanka, Surčin, Svrljig, Kruševac, Užice, Pirot, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, Stara Pazova, Soko Banja, Smederevo, Mladenovac, Beočin, Aranđelovac, Kovin i Vranje.

Ovom prilikom, na inicijativu predsednika SKGO i gradonačelnika Niša Zorana Perišića, za zamenika predsednika SKGO izabran je grad Smederevo koji predstavlja gradonačelnica Jasna Avramović.

Na sednici su usvojeni sledeći dokumenti: zapisnici 11. sednice i 12. elektronske sednice Predsedništva SKGO, Izveštaj generalnog sekretara o radu za period od 18. novembra 2015. godine do 23. februara 2016. godine, Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana SKGO u 2015. Godini, kao i Akcioni plan SKGO za implementaciju Strateškog plana SKGO u 2016. godini.

Takođe, Predsedništvo je usvojilo i: Odluku o formiranju Mreže SKGO za socijalnu zaštitu, Odluku o potvrđivanju Jedinstvene liste kandidata za člana komisije za imenovanja direktora javnih preduzeća u jedinici lokalne samouprave, kao i Odluku o imenovanju predstavnika SKGO na Desetoj generalnoj Skupštini Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) na osnovu koje će Stalnu konferenciju predstavljati Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac.

Članovi Predsedništva informisani su o aktivnostima Zajedničkog konsultativnog odbora Republike Srbije i Evropskog Komiteta regiona, kao i o postupku kandidovanja za članstvo u odborima SKGO o čemu su se složili da se donošenje Odluke o imenovanju članova odbora odloži za sednicu Predsedništvu nakon održavanja lokalnih izbora u zemlji.

Predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragana Savić predstavila je Program za zapošljavanje i socijalne inovacije koji predstavlja finansijski instrument uspostavljen u okviru Evropske unije, čiji je cilj dostizanje visokog nivoa kvalitetne i održive zaposlenosti, uz obezbeđivanje adekvatne socijalne zaštite, borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva i unapređenje uslova rada.