Vesti

Regionalne promocije programa EXCHANGE 2

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je regionalne promocije programa Exchange 2 u Nišu 17. novembra, u Kragujevcu 20. novembra, u Užicu 24. novembra, u Beogradu 25. novembra i u Subotici 26. novembra 2008. godine.

Na promocijama su predstavljene komponente programa EXCHANGE 2 – Jačanje kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština i EXCHANGE 2 – Zajednička podrška lokalnim vlastima u Srbiji. Prisutnim predstavnicima lokalnih vlasti projekte su predstavili Irina Slavković, menadžer programa i Mark Baret, šef  Tima projekta  EXCHANGE 2 – Zajednička podrška lokalnim vlastima u Srbiji.

Tokom regionalnih prezentacija programa predstavljena je još jedna usluga SKGO pod nazivom Paket podrške opštinama. Usluga se ogleda u pružanju direktne tehničke pomoći u vidu ekspertize u 10 pilot gradova/opština u Srbiji. Tehnička pomoć je planirana u okviru sledećih prioritetnih oblasti:

  • Urbano planiranje i upravljanje
  • Podizanje kapaciteta za dobijanje sredstava iz fondova – razvijanje predloga projekata
  • Održivi lokalni ekonomski razvoj
  • Program upravljanja ljudskim resursima
  • Upravljanje opštinskim budžetom
  • Upravljanje imovinom.

Paketi podrške opštinama biće identifikovani na osnovu potreba i usmereni na stvarne prioritete i potrebe jedinica lokalne samouprave. Paketi podrške opštinama biće definisani kao standardi ili smernice za dalju distribuciju pomoći drugim opštinama u Srbiji. Krajnje fleksibilna priroda Paketa podrške opštinama kao sredstva omogućava intenzivan proces, kreiran prema specifičnostima svakog grada/opštine, a putem koga je jedinica lokalne samouprave direktno uključena u definisanje i implementaciju usluge koju treba pružiti, birajući u okviru širokog seta mogućnosti ključne oblasti i relevantna sredstva, najpogodnija za svoje strateške i prioritetne ciljeve. Aktivnosti u okviru Paketa podrške opštinama ne odnose se na finansijsku pomoć, već na edukaciju, obuku na radu, savetovanje, tehničku pomoć, seminare, studije izvodljivosti itd. Krajnji rok za prijem predloga projekata je 19. decembar 2008. godine u 17.00 časova.

Tokom beogradske prezentacije potpisani su ugovori sa 20 odabranih pilot gradova i opština, koji će dobiti pomoć i podršku u kreiranju Strategija održivog razvoja lokalne zajednice (LSDS): Ada, Aleksinac, Apatin, Bačka Topola, Bela Palanka, Boljevac, Čajetina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Kuršumlija, Leskovac, Niš, Nova Varoš, Sjenica, Stara Pazova, Surdulica, Šabac, Trstenik i Vranje.

LSDS je strateški plan opštine/grada koji postavlja pravila i pokreće aktivnosti za budući razvoj. Ovaj plan je veoma važna karika u nacionalnom lancu metoda za planiranje, povezuje nacionalne strategije i sektorske planove sa zadacima i aktivnostima lokalnih samouprava i obaveze i potrebe građana u svakodnevnom životu. Plan daje precizne i konkretne smernice i upućuje na detaljnije planove i/ili metode upravljanja koje će se sprovoditi na lokalnom nivou. LSDS se smatra glavnom strategijom za sve ostale metode i planove upravljanja koji se koriste na lokalnom nivou.

Sve dodatne informacije o programu EXCHANGE 2 ili Paketu podrške opštinama, možete dobiti na internet prezentacijama SKGO, www.skgo.org, i programa EXCHANGE 2, www.exchange.org.yu ili možete kontaktirati help desk projekta EXCHANGE 2 – Zajednička podrška lokalnim samoupravama elektronskim putem na isds@skgo.org ili telefonom na 011/3248-554.