Vesti

Održan februarski sastanak GIS mreže SKGO

Novi, šesti po redu, sastanak GIS mreže SKGO održan je 24. februara 2016. godine u Beogradu, a ovom okupljanju prisustvovalo je oko 80 predstavnika gradova i opština. Skup je otvorio Đorđe Milić, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za oblast prostornog planiranja, koji je u svom obraćanju istakao značaj saradnje jedinica lokalne samouprave na uspostavljanju centralnog registra planskih dokumenata. Pomoćnik ministra je najavio održavanje više radionica u saradnji sa SKGO, na kojima će biti predstavljena dodatna uputstva za ažuriranje ove jedinstvene GIS baze prostornih i urbanističkih planova.

Na sastanku su, takođe, predstavljeni najaktuelniji GIS projekti koji su finansirani u okviru programa Evropski Progres. Tako, na primer, projekat u Leskovcu ima za cilj mapiranje braunfild lokacija, dok će zajednički projekat Aleksinca i Merošine doprineti poboljšanju investicionog ambijenta u ove dve opštine, a kao alat za ažuriranje ortofoto snimaka biće korišćena bespilotna letelica u vlasništvu opštine Aleksinac.

Ovom prilikom prezentovane su i mogućnosti korišćenja GIS-a za potrebe upravljanja javnom imovinom (Požarevac) i u modeliranju  vanrednih situacija (Zrenjanin, u saradnji sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom), dok je o tome kako je moguće učiti se na greškama prilikom izrade katastra saobraćajne signalizacije prisutnima govorio Dejan Sandić iz GIS centra.

Sastanak GIS mreže SKGO je, kao i uvek do sada, bio prilika da se napravi presek dostignuća u oblasti primene GIS tehnologija u gradovima i opštinama, ali da se istraže mogućnosti za unapređenje institucionalnog položaja GIS sistema unutar lokalnih administracija. U prethodnom periodu, uz pomoć donatorskih projekata, finansirano je uspostavljanje ili dorada velikog broja GIS sistema u lokalnim samoupravama, te se postavlja pitanje njihove buduće održivosti. Pokrenuto je pitanje sistematizacije radnih mesta u okviru službi za GIS i predočena je bojazan da u katalogu zvanja i zanimanja nisu dovoljno detaljno  opisana radna mesta zaposlenih na uspostavljanju i održavanju GIS-a. U diskusiji je istaknuto da u narednom periodu treba raditi na podizanju vidljivosti sistema koji su u funkciji, kako bi se oni što više koristili u lokalnim samoupravama stvarajući uštede i dodatu vrednost.